Skip to content

1920 Cerknica – Od Dolenje vasi

6. 10. 2011

Slika je nastala zgodaj popoldne poleti, ko zorijo žita, po vsej verjetnosti okrog leta 1920. Že do takrat je nekaj fotografov naredilo več čudovitih posnetkov trga.

Fotograf se je postavil na njivo ob levem robu ceste med Dolenjo vasjo in Cerknico. Zanimivo je, da je nekako s tega mesta tudi akademski slikar in naš rojak Lojze Perko nekaj let kasneje narisal Cerknico.

Zadaj desno na obzorju se vidi Kunčeve Zatrepe na pobočju gole Slivnice.Levo zadaj je visoka Zgoncova hiša na Placu. Spredaj levo je Ronkotova hiša in desno Zajčkov kozolec. Pred nami pa stojita oče in mati, ki najbrž obračata pokošeno deteljo.
Levo od zvonika farne cerkve je Špičasto Stražišče, ki mu nekateri pravijo Stražišče, drugi pa  Špička in je visoko 955 metrov. Moja stara mati, ki je bila rojena leta 1892 in je bila doma pod njim, iz Selščka, je vedno govorila o Špičastem Stražišču. Morda se je v tem času ime ustrezno spremenilo, ali pa tudi ne.

Desno od Urbancovega tabora se vidi še staro lipo, ki so jo podrli leta 1923.

Bujna žitno polje. Za njim pa pogled z juga na zahodni del Cerknice in v ozadju na hribovje Vinjega vrha.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1920, ocenjeno
Avtor: neznan
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, številka fotografije: f0000431
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

6 komentarjev leave one →
 1. Anka permalink
  26. 12. 2011 17:26

  Zajčkov kozuc je stal tam kjer je sedaj Castel-prvo hiša Turšičevega Pepkota.Po drugi sv. vojni so kozuc prestavili na lokacijo kjer ima sedaj hišo Tomaž Mivec-Zajček.Zajčkovi so postavili hišo in gospodarsko poslopje po drugi sv. vojni ko so pogoreli v Svinjskem riglu.Tudi drugi prebivalci Svinjskega rigla so si postavili nove hiše ob glavni cesti-večina.Na drugi sliki je pred Ronkotovo hišo videti Susmanovo-Šubicovo hišo.Na desno je lepo videti drevored Marije Terezije ki je bi podrt ob neurju.Tretja slika; Cipkov-Obreza kozuc ki je med drugo sv. vojno pogorel. Na njegovem mestu je sedaj štala hiše takrat še ni bilo.Četrta slika: hiša na slikije mogoče Kebeča.

 2. 26. 12. 2011 22:42

  Anka, hvala. Tako se dopolnjujejo podatki. Mogoče jih bomo ohranili pred pozabo.

 3. Anka permalink
  27. 12. 2011 10:16

  Miloš,bi bilo mogoče slikati danes zaradi primerjave. LP

  • 27. 12. 2011 13:18

   Težko bo. Na tem koncu Cerknice je toliko novih hiš, da teh, ki so na fotografiji, sploh ni videti. Bova poskusila poleti, ko bodo razmere bolj podobne tem na sliki. Prav?

 4. Breda Sikkens - Tursic permalink
  27. 12. 2011 21:47

  Na sliki je tudi se kaplanija

Trackbacks

 1. 1902 Cerknica — Pozdrav iz Cerknice « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: