Skip to content

1934 Podcerkev – Vezali seno

11. 11. 2011
tags:

Takšna je bila “pramati” današnjih naprav za stiskanje senenih bal. Ni potrebovala nobenega priključka, le dovolj pridnih in močnih rok je bilo potrebnih.

Po orehu v ozadju domnevam, da so seno vezali pri Hlepinovih in tudi sicer je bila to dovolj močna kmetija, da so lahko napravili več sena, kot so ga potrebovali.

____________________________________________________________

Dekle na levi je Jožefa Truden–Hlepinova.
Par sedi na vratih prostora, katerega so napolnili s senom.
Na obeh straneh stiskalnice sta ročaja, ki sta ob potiskanju vrtela kolo vzvoda stiskalnice. Balo sena, ki so jo po stiskanju še prevezali z jekleno žico, lahko vidimo pod odprtimi vrati stiskalnice.

Na desnem robu izreza so ob vrata skednja prislonjene lesene senene vile. Narejene so iz razčlenjeno izrasle veje z dodanimi železnimi konicami.

Dekle na desni je Rjavčkova.

V beli srajci in brezrokavniku urejeni fant je Peter Kotnik–Andretov, s čepico pokrit pa France Perušek–Bločanov (r. 1917). Na njegovo še rosno pomlad je bil petega maja, leta 1936 ustreljen pri njegovem prvem pregonu konj čez mejo. Obljubljeni zaslužek je bil močnejši od žagarske plače in materine prošnje. Na domače pokopališče ga je na konjih pospremilo sto dvajset tihotapcev – gonjačev treh občin.

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Perušek
  • Matevž Hace, Tihotapci, založba Borec, 1975

Kraj: Podcerkev
Datum: 1934
Avtor: verjetno Franc Truden
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2011
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: