Skip to content

1933 Cerknica – Nabor

12. 11. 2011

100925052Okranclanə in pokončni kot petelini so se naborniki  nastavili  fotografu.  Spremljali so jih kar trije harmonikarji.  Dobro razpoloženi so se sproščeno postavili za slikanje na pomladnem vrtu ob hiši, pred ozelenelimi drevesi in z ličnim lesenim plotom v ozadju. Stavbe ne prepoznam, imam pa občutek, kot da tam nekje za ograjo teče potok.


____________________________________________________________

Potem, ko so mladci prestali preizkus odraslosti, so si dali duška.

Po vestjərngə so se fantje lahko  pridružili fantovski skupnosti v vasi. Vsaka vas je imela svojo fantovsko skupnost.  Sprejem v fantovsko skupnost je pripravil najstarejši fant, imenovan gospodar. Novi član pa je moral plačati 10 do 15 litrov vina in za šalo pokazati neko zrelostno znanje, oziroma spretnost. Sprejeme so navadno prirejali na Martina. Ob plesu so se zbrala tudi dekleta. Fant, ki ni plačal za fantovščino, se zvečer po zvonenju ni smel prikazati na vasi. Vaški fantje so se zbirali na dogovorjenem mestu in običajno skupaj zapeli. V Cerknici so bile tri fantovske skupnosti, Rokarji od sv. Roka, Čezmostniki (od mosta proti taboru) in Peščenkarji (s Peščenka). No, fantovsko petje je na žalost že zdavnaj zamrlo.

____________________________________________________________

Leva dva imata tako bujno umetelno okrašene klobuke, da prvemu klobuk leze na tilnik, drugemu pa na čelo.
Srednji je Anton Caserman – Ipavčə, rojen leta 1912. Živel je v veliki hiši pri kamnitem mostu. Datum pričujoče slike je določen glede na njegovo rojstno letnico. Ne vem, ali so mladi fantje res imeli toliko občudovalk, da so vsi v cvetju; za Toneta pa bi rekla, da so k njegovemu bujnemu okrasju zagotovo pripomogle njegove tri sestre.
Liter , kozarec vina ali cigareta v roki kot znak odraslosti, to že. Kaj pa razkazovanje pištole? Kdo ve, ali so jo po takšnem veselem druženju vsi srečno odnesli.
 • Čedni, da je kaj. Ko so raztegnile meh vse tri harmonike, pa najbrž tudi nadvse glasni in poskočni.
 • Ko smo ravno pri muziki – naš slavni rojak Fran Gerbič je leta 1912 v Cerknici napisal opero z naslovom Nabor, libreto pa je napisal njegov sin Hugo Viktor Gerbič, po neki svoji noveli. Zgodba se sicer dogaja daleč nazaj v času turških vpadov v okolici Cerknice; postavitev in karakterje – trg pred kovačijo, tajnik vojaške agenture, kovači, vaški bogataš srednjih let, stari kmet in njegov sin, nočni varuh, bogati kmet, mladeniči in mladenke, orožniki in vojaki – vse to si v domačem okolju še danes zlahka predstavljam
Takšen papir je uporabljal Josip Šega, fotograf iz Grahovega. Najverjetneje je kar on avtor te fotografije.

Slovarček:

 • okranclanə: okrašeni
 • vestjərnga:  nabor
 • dati si duška: sproščeno se zabavati

____________________________________________________________

Viri:

 • Lojzka Žnidaršič
 • Ralf Čeplak: Občina Cerknica, Ljubljana 1990, stra. 132
 • Wikipedia, prosta enciklopedija

Kraj: neznan
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano:  25. 9. 2010
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Maria C permalink
  22. 11. 2011 06:29

  All the young men are decorated in flowers. Is this a special occassion ?

  I love the hats covered in flowers.

  I noticed the same in the photograph : 1932 Podgora — Nabor

  • 23. 11. 2011 08:50

   Men went to the photographer on that special occasion – nabor. It meant they passed medical examination to be able to serve in the army. It was somehow a transition from boys to men. And they were decorated with flowers by girls they liked. It was important to get flowers from many girls.
   It was quite normal to celebrate the initiation for those that passed for a day or two. They also visited surrounding villages and usually they also went to a photographer.

   There is more of nabor pictures in Stareslike.

 2. Sentek permalink
  23. 11. 2011 13:21

  Metka, stric Tone sedi drugi z desne.

 3. 24. 11. 2011 07:25

  Vzeto na znanje. Tudi meni se je zdelo, pa so me prepričali drugače. Hvala za popravek.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: