Skip to content

1960 Cerknica – Iverka iz zvonika

23. 11. 2011
tags:

Neznani fotograf se je leta 1960 povzpel v zvonik cerkniške farne cerkve in fotografiral nastajajočo Brestovo tovarno ivernih plošč na Ločicah. Kljub temu, da je 8. avgusta 1959 požar povzročil Brestu veliko škode in je bilo potrebno obnoviti, kar je bilo uničenega, so sposobni Brestovci zelo uspešno uresničevali načrte o širitvi Bresta.

Takrat je na trgu primanjkovalo kvalitetnih plošč za izdelavo pohištva, saj je bila industrija mizarskih plošč premajhna in ni omogočala širitve proizvodnje ploskovnega pohištva. Zato so na Brestu zelo kmalu po požaru začeli z gradnjo Iverke, kakor se je kasneje imenovala tovarna ivernih plošč.

Fotograf je zajel tudi nekaj hiš na vznožju Slivnice. Te hiše so začele rasti okrog leta 1960. Gradili pa so jih delavci Bresta in tako se je vsaj delno rešilo vprašanje stanovanj, ki jih je takrat v Cerknici primanjkovalo. Kasneje se je ta stanovanjska soseka širila, tako, da je danes v tem predelu nastalo že lepo naselje.
Brestova Iverka je rastla in ob koncu leta 1961 že proizvajala iverne plošče.

Pred začetkom gradnje Iverke je bilo v Cerknici slišati pogovore, da bo v Cerknici zgrajena tovarna, ki bo izdelovala plošče iz iverja. Nekateri ljudje si niso zamišljali in niso verjeli, da je mogoče iz majhnih trščic napraviti uporabno ploščo, katere površina meri več kot 6 m2. Iz pogovorov se je dalo izluščiti o dobrih in slabih straneh plošče. Največkrat o težavah, ki da nastanejo pri uporabi le teh.

Najprej so začeli z zemeljskimi deli. Buldožer je odstranjeval zemljo z njiv na Ločicah, da se je lahko potem začelo z gradbenimi deli.

 

Ne spomnim se, da bi do takrat Cerkničani že videli buldožer, zato smo firbci opazovali delo z buldožerjem. Voznik buldožerja je bil prijazen človek in je nas mulce  povabil na buldožer, da smo lahko kar med njegovim delovanjem sedeli na njem.Takrat so bila namreč gradbišča, oziroma delovišča še neograjena in je bil dostop na njih neoviran.

____________________________________________________________

Viri:

  • po spominu.

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestov obzornik
Skenirano: 27. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: