Skip to content

1953 Cerknica — Konec dopoldanske izmene

11. 12. 2011

Po končanem delu dopoldanske izmene gredo Brestovi delavci domov. Peš! Takrat še ni bilo toliko delavcev iz sosednjih, malo bolj oddaljenih krajev, da bi vozil avtobus, da o osebnih avtomobilih ne govorimo. Še biciklov ni bilo. Mislim, da je bil v času nastanke te slike v Cerknici samo en osebni, to je luksus avto. Imel ga je Brest za službene vožnje.

Večja širitev Bresta je bila šele čez nekaj let in od takrat naprej so bili potrebni avtobusni prevozi malo bolj oddaljenih delavcev.

Že po oblekah vidimo, kako so ljudje živeli. Leta po vojni so bila težka. Ljudje navajeni skromnega življenja so bili veseli, da je v Cerknici tovarna, ki zaposluje. Samo pomislimo, kako slabo je bilo pred drugo svetovno vojno, saj so se morali ljudje izseljevati. Le želimo si lahko, da se kaj takega ne ponovi.
Poslopje pred katerem so delavci, so imenovali Šerkotova kasarna. V njej je bila orožniška komanda in orožniška kuhinja. Po vojni je bila v tej hiši več let Brestova mehanična delavnica. Kasneje so to poslopje podrli. Zdaj je na tem mestu parkirišče za osebne avtomobile.Kjub letom, ki so pretekla od nastanka slike, smo prepoznali dva delavca. Zadaj, tretji z leve je Stane Kos — Farbarjev Stane, drugi z desne pa najbrž Edvard Zgonc.
Po požaru leta 1959 se je ta del Bresta, ki se vidi v ozadju, spremenil. Levo še stoji ograja grede, ki so jo obdelovali stanovalci Domicelove hiše. Tudi ta hiša se je umaknila trem blokom, ki stojijo v neposredni okolici.
Iz podatkov na zadnji strani fotografije si jaz nisem mogel pomagati.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: