Skip to content

1939 Voščilnica

24. 12. 2011
by

Najstarejša voščilnica, kar smo jih našli, je bila poslana 1939. leta. Nič ne vemo, kakšne so bile voščilnice takrat in kakšne navade so bile takrat povezane z njimi. Podatkov o voščilnicah izpred petdesetih let in prej skoraj ni. Tudi na internetu nisem našel nič uporabnega. Vsi pišejo le o Angliji in ZDA, vem pa, da je bilo pri nas drugače.

Ne da bi malo globlje pomislili, se nam zdi, da je od vedno tako, kot je sedaj. Zagotovo pa takrat voščilnic niso pošiljali po SMS, elektronski pošti in Facebooku. Tudi pošta, komunala in elektro podjetje jih še niso pošiljali. Takoj po Sv. treh kraljih jih zagotovo  niso metali v kontejner za stari papir.


____________________________________________________________

Spomnim pa se vošlilnic iz petdesetih let. To so bile bodisi črno-bele Bajčkove fotografije  ali pa narisani liki v novoletnem duhu.

Pri narisanih so bili glavni liki: dimnikar, pujsek, štiriperesna deteljica, podkev, zvončki in okraski z novoletne jelke, smrekova vejica s češarki, zasnežena pokrajina s hišico in lučmi…

Ne spomnim se, da bi na prednji strani bil kakšen napis, razen skopega Srečno ali kvečjemu Srečno novo leto.

Fotografije so bile črno-bele, predstavljale pa so kakšno zimsko idilo. Večkrat kraj fotografiranja ni bil določljiv. To so bile  umetniška fotografije  zasneženega pokrajine, drevesa ali gozda.

Je pa v naših krajih Bajček izdeloval še drugačne voščilnice. Na kupljeno predlogo iz tanjšega kartona je nalepil majčkeno fotografijo  zimske pokrajine, ki največkrat niso bile večje od 5x5cm. (1, 2, 3).

Prav pred kratkim sem se z njim pogovarjal o njih. Skoraj vsaka fotografija je unikatna. Pod povečevalnikom je dosvetljeval oziroma zatemnjeval posamezne dele fotografije in na ta način dobil večjo dinamiko ali pa je celo ustvaril oblake.  Proti koncu leta je pri pripravi voščilnic sodelovala vsa družina. Mama je lepila, otroci so zlagali, še stari ata je pritisnil, da je bila lepše zapognjena.

Pa še nekaj je zanimivo. V mojem okolju nismo nikoli govorili o voščilnicah, vedno so bile čestitke.

____________________________________________________________

Voščilnica je bila uvožena iz Italije, poslana pa s Sušaka. Na Sušaku je takrat živelo še veliko Slovencev in njihovih potomcev.
lo

____________________________________________________________

Kraj: nedoločen
Datum: 23. 12. 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 1. 2011
Oblika: voščilnica

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: