Preskoči na vsebino

1960 Cerknica — Casermanova hiša

27. 03. 2012

Po 8. avgustu 1959, ko je požar dobesedno upepelil Tovarno pohištva Brest v Cerknici, so delavci napeli vse sile,  da so tovarno čimprej obnovili in usposobili za proizvodnjo. Vsi brez izjeme so poprijeli za delo.

Slika, ki jo je posnel neznani fotograf prikazuje že obnovljeno proizvodno halo. Fotografiral je v oblačnem vremenu, verjetno v začetku leta 1960. Glede na položaj je po vsej verjetnosti slikal z Domicelove hiše, ki so jo kasneje zaradi širitve Bresta porušili.

Levo zadaj vodimo na pol pogozdeno Ranca Rebar.

V sredi slike stoji kot svinčnik vitki dimnik “mašinhauza”. Po petelinu na zvoniku farne cerkve in po dimu iz tega dimnika smo lahko zanesljivo napovedovali vreme.

Kadar se je kadil dim iz dimnika navzgor, potem se je napovedovalo lepo vreme, kadar pa se je iz dimnika valil dim vodoravno, smo pričakovali slabo vreme. In kadar je gledal petelin proti Begunjam se je napoveduje lepo vreme, kadar pa gleda proti Javorniku, se je pričakovalo slabo vreme. Pa še to: če se sliši ropotanje vlaka iz Rakeka ter zvon iz Begunjske cerkve, lahko v Cerknici pričakuješ dež v dveh dneh.


Casermanova hiša – tudi ta se je umaknila pri širitvi Bresta. Casermanovi pa so zgradili novo hišo v Zavrtih.
Zadaj vidimo lesen sušilni stolp Brestovega gasilskega doma. Tudi le-ta se je moral umakniti zaradi industrializacije. Brestovci so zgradili nov gasilski dom na mestu, kjer je bila prej Hrenova hiša z mlinom in žago. Hrenovi pa so zgradili novo hišo na Loškem.

Kraj: Cerknica
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 27. 9. 2011
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. medvedd permalink
    27. 03. 2012 22:44

    Glede napovedi vremena…
    Če je ob koncu oblačnega ali deževnega dneva lepo videti sončni zahod, radi rečemo “da je italjanka dvignila kiklo”, kar pomeni da bo jutro jasno in sončno. Ali pa, če ima Javornik “kapo”, bo dež.

    Všeč mi je

Dodajte komentar