Skip to content

1910 Rakek – Razglednica z običajnega mesta

17. 09. 2012

Verjetno prva res barvna razglednica Rakeka. Seveda v Šeberjevi založbi. Panorama Rakeka s standardnega mesta. Res škoda, da ni bil Rakek nikoli fotografiran  s Srnjaka, da bi bilo videti železniško postajo ali pa z današnje Škocjanske ceste, da bi videli cerkev.


____________________________________________________________

Od leta 1900 do prve svetovne vojne so na Rakeku vsako leto (razen leta 1910) med šolskimi počitnicami potekale vojaške vaje. Vojaki so bivali v šoli. Nadzoroval jih je tudi nadvojvoda Franc Ferdinand. Na Rakek je prišel 2. septembra 1900 zjutraj ter takoj odjezdil k vojakom na Srnjak, kjer je pregledal čete. Opoldan pa je že odšel v Št. Peter na Krasu (danes Pivka). Leta 1903 je vaje na Rakeku nadzoroval nadvojvoda Jožef Ferdinand Salvator.

Tega leta je kranjski deželni odbor poslal na Rakek načrt dogovora glede naprave vodovoda, ustanovljen je bil orlovski odsek na Rakeku in v Pšemislu na Poljskem se je rodil dr. Alojz Baraga, ki je imela na Rakeku prvo zdravstveno ordinacijo z zobozdravniško in splošno prakso.

____________________________________________________________

Lepo vidimo Janeževo hišo in pripadajoči skedenj, za njim pa pokopališče s totenkamro. Le te ni več, pa tudi nove še ni, so jo dolgo delali in sedaj jo dolgo popravljajo. V tej totenkamri je en grobar včasih tudi prespal. Psebej če se ga je preveč nalil in si ni upal domov. Večjega miru, kot tu, ne bi imel nikjer.
Vsa Postojnska cesta je v zelenju, seveda, pomlad je in če dobro pogledamo, na Jernejčičevem vrtu že nekaj raste. Nad vsem pa kraljuje Domiceljeva hiša v vsej svoji veličini. Tvrdka Domicelj je bila veletgovina, ki je zalagala trgovine od Planine do Čabra. Pri Domicelju so imeli dvojne kleti. V tisti najbolj spodaj je bila izolirana ledenica. S Cerkniškega jezera so vozili bloke ledu, ki so ga rezali z žagami. V klet so ga spuščali skozi line, ki so na sprednji strani hiše. Z njim so obložili klet in
imeli tam hladilnico, saj še ni bilo hladilnikov in zamrzovalnih skrinj. Poleg trgovine so bili hlevi (bela stavba). Furmani, ki so vozili les na Rakek, so tam lahko spočili svoje konje in tudi sami prespali in naslednji dan spočiti nadaljevali pot. Na koncu hlevov je bilo gnojišče, katerega ostanki so bili še nedavno tega vidni.
Kaj je sporočal pošiljatelj v modni salon, ne vem, ker znam slabo nemško, on pa je grdo pisal. Je pa Loeben v Avstriji in leži približno 60 kilometrov severno od Gradca.

Slovarček:

  • totenkamra: mrliška vežica

____________________________________________________________

Kraj: Rakek
Datum: 1910, datum na žigu 16. 6. 1910
Avtor: M. Šeber
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: