Skip to content

1930 Cerknica — Ob Glavni cesti (2)

27. 10. 2012

Jakob Krajnc je založil, neznan fotograf pa naredil dve fotografiji in sestavil razglednico Cerknice. Na nikdar odposlani pokončni razglednici trga je na zgornjem delu panorama Cerknice fotografirana izpod Kroga nad Ločicami. Spodnja fotografija pa prikazuje središče Cerknice leta 1930.

____________________________________________________________

Tako je zgledala Cerknica leta 1930. Zadaj se razprostirajo Javorniki. Pod njimi se vidi cerkvico sv. Volbenka v Zelšah. Desno zgoraj je vas Podskrajnik, nad katero se vzpenja Skrajnik. Lepo je vidna Nova cesta, ki povezuje Cerknico z Rakekom, ob kateri so takrat rastla drevesa po vsej dolžini, ki se na fotografiji vidi. Spredaj pred potokom ležijo Ločice, na katerih so njive. Na teh njivah so leta 1961 pričeli graditi tovarno ivernih plošč.
Spredaj je videti še star Rutarjev mlin. Rutar je tega pred začetkom druge svetovne vojne podrl in naredil novega — valjčnega.Lepo se vidi hiše na Placu in cerkev.

Na golem Skrajniku sta vidna dva peskokopa.

Na tem segmentu vidimo trgovino, ki je stala ob Glavni cesti v središču trga. Njen lastnik je bil Jakob Krajnc, ki je v propagandne namene založil to razglednico. Levo od Krajncove trgovine se vidi zgornja Žumrova hiša. Trgovina je bila tudi desno od Krajncove. Njena lastnica je bila Marička Werli. V obeh trgovinah pa se je bilo mogoče oskrbeti tudi s cigaretami in tobakom. Jakob Krajnc je prodajal tudi pijačo, saj sta ob desnem robu table nad vrati narisani dve steklenici.
Na oknih in vhodnih vratih Krajncove trgovine so pritrjena polkna. Ob desnem robu tega segmenta se vidi poštni nabiralnik. Pred trgovino Jakoba Krajnca se je postavilo sedem oseb, ki jih je fotograf posnel. Možakar drugi z leve se drži bicikla, ki ima bele pnevmatike.
Tudi napis na zadnji strani potrjuje, da gre za razglednico Cerknice.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: