Skip to content

1906 Begunje — Panorama

23. 11. 2012
tags:

Neznan fotograf je leta 1906 posnel panoramo vasi Begunje. Poštno karto je založil A. Bonač.

Fotograf je Begunje fotografiral iz smeri vasice Selšček. Zato se vidi apsido cerkvice svetega Jerneja v Begunjah. Sveti Jernej je zavetnik kmetov, vinogradnikov, mesarjev, pekov in pastirjev, ter priprošnjik proti  živčnim in kožnim boleznim.

Begunje se omenjajo prvič leta 1260. Pokrajinsko ime za to področje je Menišija. V Menišijo spadajo vasi Begunje, Selšček, Topol, Bezuljak, Dobec in Kožljek.

Begunje ležijo kake tri kilometre severovzhodno od Cerknice. Okrog njih so naslednje vzpetine: Črvivnik,  Cmarovnik, Špičasto Stražišče in Slivnica.Kjer danes stojijo Begunje, je nekoč stalo jezero. Jezero je po vsej verjetnosti odtekalo pod Bezuljakom in Dobcem proti Bistri. Pred približno sto tisoč leti pa je voda pričela odtekati proti Cerknici.
Turki so v Begunje prihrumeli dvakrat. Leta 1474 je bil okrog cerkve zgrajen protiturški tabor. Iz turških časov se je ohranila zgodba, ki pravi, ko so Turki napadali branilce v taboru, so se le-ti spomnili na čebele, ki so jih imeli v taboru. Čebele so razdražili in jih spustili nad Turke. Razdražene čebele, ki so jim Turki rekli Jernejeve muhe, so Turke pognale v beg. Od  takrat Turkov v Begunje ni bilo več.Okrog leta 1875 so Begunjci podrli zadnje ostanke tabora, kamenje pa uporabili pri gradnji cerkvenega zvonika.
Cerkev je po letu 1900 temeljito prenovil zidarski mojster Janez Ronko iz Cerknice. Kdaj je bila prvotna begunjska cerkev sezidana, pa ni znano.
Ljudsko izročilo pravi, da so nekoč ljudje pribežali v ta kraj. Zato je dobil to ime, ljudje pa so postali begunjci. Obstaja pa tudi drugačna razlaga in sicer, da se je ime Begunje razvilo iz besede guonje, kar pomeni poti po katerih so vodili živino na pašo. Iz tega je nastala beseda Vegonje in kasneje so Vegonje postale Begunje.
Če sem prav prečital podpis, je poštno karto pisal gospod Majhen. Sporočil je, da bo 14 dni živel v hiši dr. Debevca v Begunjah.In kdo je bil dr. Debevec?Dr. Debevec spada med pomembnejše begunjce. Rojen je bil v Begunjah leta 1867. Dr. Jože Debevec je prvi  prevedel v slovenski jezik Dantejevo »Božansko komedijo«. Bil je profesor in ravnatelj škofijske gimnazije v Ljubljani, ter prevajalec in pisatelj.

____________________________________________________________

Vir:

 • nekaj tudi Wikipedija, prosta enciklopedija

Kraj: Begunje
Datum: 1906
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
 1. 23. 11. 2012 22:58

  V Begunjah je dr. Debevcu postavljen tudi spomenik, med šolo in župniščem. Pomenljivo, saj je bil “Grmkov gospod” duhovnik in šolnik.

  Všeč mi je

  • 28. 02. 2014 19:21

   moja stara mama je bila sestra “Grmkovega gospoda”. Ponosna sem, da imam take pomembne sorodnike. Ceprav zivim v Argentini se cutim povezana z Begunjami, ne poznam pa njegove rojstne hise. Ali se je ne bi dalo oznaciti na kaksen nacin? Obiskala sem kraj pa se nisem znasla. Vsem prisrcen pozdrav!

   Všeč mi je

   • 12. 03. 2014 22:56

    Mislim, da sem našel odgovor na vaše vprašanje. Poslal sem vam ga na vaš naslov e-pošte.

    Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: