Skip to content

1955 Unec – Odkritje spomenika NOB

12. 04. 2013

130112467 Fotografija, narejena na Uncu leta 1955, prikazuje odkritje spomenika padlim v NOB. Fotograf Jože Žnidaršič je slikal spomenik in častno stražo pred njim. Danes je okolica delno spremenjena. Okoli obeliska je postavljena ograja iz debelejše verige, sam spomenik pa je še vedno tak. V ozadju vidimo streho velikega gospodarskega poslopja, na tem mestu danes stoji gostilna in picerija Portus.

Spomenik stoji v parku pred Zadružnim domom, levo ob cesti Rakek – Planina, tik pred Portusom. Visoki tristrani kamniti obelisk, ki se proti vrhu zoži, stoji na kamnitem tristranem podstavku z vklesanima letnicama 1941 in 1945. Na obelisku sta vstavljeni pokončni pravokotni granitni plošči. Na eni so vklesana imena žrtev fašizma, na drugi pa padli borci, na vrhu spomenika pa je peterokraka zvezda.

Predvidevam, da je fotograf v objektiv ujel trenutek odkritja spomenika, kar se vidi po zastavi, položeni pred spomenikom, s katero sta bili najbrž zagrnjeni granitni plošči. Zastavo je snel, in tako uradno odkril spomenik, vojak v mornariški uniformi, ki se s strumnim korakom oddaljuje od spomenika. Oborožena vojaka častne straže sta še vedno v položaju mirno. Za spomenikom vidimo otroke in žensko. To so najbrž učenci osnovne šole, ki so s tovarišico prišli na proslavo. Za šole je bila udeležba na takih proslavah kar obvezna. Na levi strani vidimo enega izmed partizanskih praporov.

Podobne svečanosti so bile v tistem času zelo obiskane in so jim pripisovali velik pomen, saj so bili spomini na vojne grozote še vedno precej sveži, narod pa je bil ponosen zaradi zmage nad okupatorjem. Prav tako pa je bilo svojcem žrtev okupacije in padlih partizanov, katerih imena so vklesana na spomeniku, v čast, da te žrtve ne potonejo v pozabo.

130112467-001Od leve proti desni so:

  • Franc Gabrenja z Unca, oblečen v oficirsko uniformo vojne mornarice (Jugoslovanska ratna mornarica), po činu poročnik fregate,
  • Anton Modic – Kosmač, z Unca. Oblečen je v partizansko uniformo, na rami ima puško Mauser M 98,
  • Franc Udovič – Pavlinov, oblečen v partizansko uniformo. V rokah drži brzostrelko MP 40, kalibra 9 mm (dolga devetka).
Vsi imajo na uniformah pripeta odlikovanja, ki so jih kot borci dobili za zasluge v NOB in so zaradi tega imeli to čast, da so bili izbrani za neposredno sodelovanje pri proslavi.

Viri:

Kraj:Unec
Datum:1955
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: