Skip to content

1981 Cerknica – Struga pred Žajfnco (1)

12. 07. 2013
tags:

120516150Tako je bila videti desna struga Cerkniščice leta 1981. Takrat so namreč zgradili novo širšo in bolj globoko strugo čez Rutarjev vrt, ki je nadomestila ostale struge potoka.

Ta fotografija, ki jo je spomladi leta 1981 naredil Štefan Bogovčič, prikazuje strugo, ki je tekla ob cesti pri Žajfnci.

Od Pogačnikovega pa do Rutarjevega mlina sta namreč potekali dve vzporedni trugi. Desna je bila plitva in se je v njej napajala živina, saj je bil desni breg položen in prikladen za dostop živine do vode. Levi breg struge pa je bil višji, zgrajen z zloženega kamenja kot škarpa, tako da je po zgornji, to je levi strugi, pritekala voda do Rutarjevega mlina.

120516150-001V ozadju je videti poslopje, ki smo mu rekli Pogačnikov malen. Te zgradbe ni več. Stal je na lokaciji, kjer je zdaj dostop do Komunale Cerknica.
Vendar struga ni bila vedno tako zaraščena in zanemarjena, kot je videti na tej fotografiji. Še ko sem jaz v njej lovil kapeljne, je bila to široka in plitva struga in v njej bistra voda. Kasneje so vanjo navažali razen material, zato se je počasi ožila in seveda zaraščala.

Na mestu, ki je prikazano na tem segmentu, zdaj stojijo nov cerkniški gasilni dom in poslopji podjetja Elca.

120516150-002Zadaj med vejevjem je videti stavbo, v kateri je uprava Komunale. Leseno poslopje na desni strani segmenta pa je Rutarjev skedenj.

Anton Logar, po domače Rutarjev Tone, je zgradil tudi strugo, ki je sicer ne tej fotografiji ni videti. Njen vodni tok mu je gnal turbino, ki je vodno energijo spreminjala v električno. Rutar je imel poleg mlina tudi žago.


Kraj: Cerknica
Datum: 1981
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 16. 5. 2012
Oblika: negativ 6×6

Dodajte komentar

%d bloggers like this: