Preskoči na vsebino

1906 Begunje – Poroka Ludovika Bonača in Frančiške de Toni

26. 01. 2014
tags:
by

140103159Poročna fotografija je nastala 4. septembra 1906 v Begunjah pri Cerknici. Ženin Ludovik Bonač in nevesta Frančiška de Toni (Cencova) sta povezala dve premožni družini iz Begunj. Poročila sta se v Begunjah, v kapeli sv. Ožbolta, saj so po vsej verjetnosti farno cerkev sv. Jerneja v tistem času temeljito obnavljali.

Zanimivi so podatki o ženinu in nevesti, zapisani v Poročni matični knjigi. Ludovik Bonač, star 24 let, poštni upravitelj, sin poštarja, posestnika, trgovca in gostilničarja. Frančiška de Toni, stara 25 let, hči posestnika, trgovca in gostilničarja. Takrat sta bili v Begunjah znani gostilni “Pri Bonaču” in “Pri Cencu”. Ženinov oče Anton Bonač (poštar, posestnik, trgovec in gostilničar) je bil poročen z Marijo Vidmar. Nevestin oče Vincenc de Toni je bi poročen s Frančiško Mekinda.

Prva Bonačeva hiša je bila zgrajena l. 1880. Pred poroko so leta 1905 proti jugu prizidali zrcalno podobo prvotne in tako je nastala zanimiva stavba z dvema glavnima vhodoma. V novi del sta se preselila novoporočenca. Stavba je do danes ostala nespremenjena. V tistem času je bil pred Bonačevo hišo središče vasi. Ludovik in Frančiška sta imela šest otrok; Viko r. 1907, Toni r. 1909, Janez r. 1912, Franci r. 1913, Marjanca r. 1919 in Fanči r. 1923.

V Begunjah so na začetku 20. stoletja veliko gradili. Gradnja nove osnovne šole in obnova župnijske cerkve leta 1906, gradnja “Jankotove” hiše leta 1908 (še sedaj največja zasebna hiša) … Cvetel je posel z lesom, zato so imeli veliko dela sekači in furmani, le ti so na veliko furali hlodovino in žagan les na železniško postajo Rakek. V tistem času je bilo na Menišiji osem žag na vodni pogon. V bližini je bilo tudi pehotno strelišče Avstro-Ogrske vojske.

Viri:

  • Aleš Žarnić
  • družinski arhiv Milet

Kraj: Begunje pred Cencovo hišo
Datum: 4. 9. 1906
Avtor: neznan
Zbirka: Fanči Bonač por. Žarnić in Aleš Žarnić
Skenirano: 4. 1. 2014
Oblika: fotografija nalepljena na karton

2 komentarja leave one →
  1. Metka Pekle permalink
    18. 01. 2023 12:33

    Spoštovani! Zanima me, ali je slikarka Molly Bonač tudi iz družine, ki je predstavljena zgoraj. Hvala za odgovor (če je mogoče). Lep pozdrav Metka Pekle

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1890 Begunje – Vincenc de Toni | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: