Skip to content

1960 Bosna in Hercegovina – Na službeni poti

22. 03. 2014

140111337Slika je nastala v zimskem ali zgodnjem pomladanskem času, leta 1960 nekje v Bosni in Hercegovini. Neznani fotograf je slikal dva moža, ki sta si po dolgi vožnji privoščila krajši postanek in si pretegnila noge ter se nadihala svežega zraka.

Oba možakarja sta oblečena v nobel obleko s kravato, kar da slutiti, da nista tam kar tako. In res je, slika je nastala med službeno potjo za potrebe tovarne pohištva Brest. Po moje so bili na tej poti kar trije in je bil prav ta tretji v vlogi fotografa.

V tistem času je bilo brestovo pohištvo zelo prisotno in dobro prodajano na trgih Jugoslavije. Kakor je bilo Gorenje iz Velenja znano po gospodinjskih aparatih, Tovarna avtomobilov Maribor (TAM) iz Maribora po proizvodnji tovornih vozil in avtobusov, tako je bil Brest znan po pohištvu. Prav zaradi tega je bilo treba vzdrževati poslovne stike na tak način. Saj so že obstajali telefoni in prvi telefaksi, ki so marsikdaj nadomestili tako potovanje, vendar so poslovni partnerji iz drugih republik Jugoslavije raje videli, da se posel sklepa na štiri oči.

Včasih je človek dobil občutek, da je poslovna plat takega obiska na drugem mestu in je bolj pomembna pogostitev in vse ostalo, kar je sodilo zraven. Ampak, da ne bom krivičen, posel se je sklenil tako ali drugače, namen je bil največkrat dosežen in obisk upravičen. Prizadevanje, da bi kar najbolje postregel gosta, četudi je to poslovni partner, pa je bila stvar mentalitete gostitelja. Če se je poslovni partner pri njih dobro počutil, so se izkazali kot dobri gostitelji in so si to šteli v veliko čast, kar pa je spet koristilo nadaljnjemu sodelovanju. Roko na srce, danes to ni več tako in se vse preveč gleda samo na dobiček.

140111337-001Mercedes Benz 170 SD, službeni avtomobil Tovarne pohištva Brest. Prava limuzina in še danes zelo cenjen in priznan “oldtimer”.
140111337-002 Z leve, neprepoznani predstavnik uprave Bresta, ob njem pa stoji voznik službenega vozila Anton Mihevc iz Cerknice. V ozadju vidimo, da je fotografiranje med postankom, pritegnilo pozornost pastirjev ovac. Po obliki streh na hišah lahko sklepam, da so bili na območju, kjer so živeli muslimani.

Slovarček:

 • oldtimer: starodobnik

Viri:

 • Rudi Mihevc iz Cerknice

Kraj: Bosna in Hercegovina
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Rudi Mihevc
Skenirano: 11. 1. 2014
Oblika: fotografija
2 komentarja leave one →
 1. Drago permalink
  22. 03. 2014 08:03

  Verjetno je ravno ta avto pripeljal mojo mamo in mene iz porodnišnice v Postojni na Bloke. Takrat t.j. december 52′ pa je bila ena najhujših zim v naših krajih.

 2. dusangogala permalink
  24. 03. 2014 11:28

  Ta fotografija je tudi v knjigi: TOKU JE BLU na Cerkniškem, ki jo je napisala Dušanka Žižek, knjiga pa je izšla v Cerknici leta 2001. Fotografija je natisnjena na strani 205. Pod njo je napis: “Brestov mercedes — Z Milavcem po poslih nekje na poti do Beograda”. Na fotografiji je poleg Toneta Mihevca še Milan Milavec iz Dolenje vasi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: