Skip to content

1950 Slivnica – Mojca in Kekec

23. 03. 2014

140130661Slika je nastala na Slivnici nad Brestom neko “lepo jesensko popoldne, pod nogami je že šumelo odmrlo jesensko listje.” Tako je zapisal Janez v pismu, ki ga je poslal Milki, ker je srčno želel, da bi postala njegova punca. V času nastanka te slike to še ni bila. Verjeli ali ne, gospa Milka mi je celo pismo povedala na izust. Bilo je tako lepo, tako romantično, da so se mi kar oči spotile. Je pa tudi ena velika ljubezen, pa besede so bile tudi lepe, da jih več kot šestdeset let obdržiš v glavi in tudi v srcu. Janez je, žal, že umrl. Je bil pa zadnji rakovški sokol.

Pa da ne bo kdo rekel, da se na Slivnici zbiramo samo čarovnice!

Spoznala sta se v Postojni, kjer je bil Janez poslovodja mesarije v Kmetijski zadrugi, Milka pa na praksi v računovodski službi na Mesoprometu. Tam je bila v službi tudi Joža Černač, poročena Gregorič. Fantje so, poleg drugih mesarskih del, cvrli tudi špeh, za mast. Velikokrat so notri spekli še kakšen kos mesa pa je bila malica za vse.

Vozili so se z vlakom. Vendar je bilo velikokrat tako, da so prišli na postajo in je imel vlak eno uro ali več zamude. V tem času so prišli pa tudi peš domov. Fantje so bili lovci in so poznali bližnjice skozi gozd. Bili so lepa druščina: Milka in Janez Demšar, Brane Tavčar, Rokov Tone, Joža Gregorič, Nuška in Janez Steržaj, Štefka in Janez Grčar, Milka Čekada, Fani in France Pregelj. Takrat še niso bili pari. To je prišlo kasneje. Druženje in strah na gozdnih poteh sta naredila svoje.

140130661-001Na Slivnico je šlo več lovcev, med njimi tudi dva Janeza. Demšarjev na sliki in Steržajev, ki je Milki posodil klobuk in puško. Pa tudi slikal ju je.
140130661zDejstvo, ki mi je bilo do sedaj neznano, in ki ga bo treba podrobneje raziskati – na Rakeku je obstajal Klub tehnike v okviru katerega je deloval tudi Fotoamaterski krožek, kjer so sami razvijali slike.

Slovarček:

  • na izust: na pamet

Viri:

  • Milka Demšar

Kraj: Slivnica
Datum: 1950
Avtor: Janez Steržaj, Klub tehnike, Rakek
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 28. 1. 2014
Oblika: fotografija
No comments yet

Dodajte komentar

%d