Skip to content

1932 Selšček – Janko Rudolf

6. 04. 2014
tags:

140108242To je vojak Janko Rudof med služenjem vojaškega roka, v uniformi Kraljeve Jugoslovanske vojske (fotografija je nastala okrog leta 1932).

Janko Rudof je bil doma iz Selščka (Markotova hiša – zdaj so to Armičevi). Še zelo mlad je odšel na šolanje v Ljubljano, od koder je šel kasneje v partizane. Bil je komisar Šercerjeve brigade in XVIII. divizije. Po 2. svetovni vojni je bil odlikovan z redom narodnega heroja.

To fotografijo je posnel Peter Naglič. Janko stoji ob kolesu pred Mačkovo “štalo”. Ker je oblečen v vojaško uniformo, predvidevam, da je med služenjem vojaškega roka obiskal svoje domače. Glede na smer kolesa pa sklepam, da se Janko na tej fotografiji vrača z obiska. Na poti nazaj (verjetno na Rakek, na železniško postajo), se je ustavil še pri Mačkovih (njihova hiša stoji nižje od njegove domače), kjer je imel prijatelje.

Na fotografiji se v ozadju vidi Mačkova štala, ob cesti je gnojišče, cesta je še makadamska, takrat še ni bilo asfalta. Janko stoji ob kolesu. Kolo je bilo v tistem času verjetno kar zanimiv predmet fotografiranja. Kolesarstvo se je v Sloveniji pojavilo proti koncu 19. stoletja, sprva za zabavo in rekreacijo, kmalu pa je kolo postalo pomembno sredstvo za premagovanje razdalj. Prva kolesa so bila zelo draga, zato je bilo takrat veliko izposojevalnic koles. Kolo so uporabljali tudi v vojski, npr. za poštne namene. Glede na torbo in paket, ki ju nosi Janko, bi lahko sklepali, da je s tem kolesom v vojski raznašal pošto.

Naglic_RA_1662Janko Rudolf je v vojaški uniformi slikan ob kolesu, ko se vrača iz Selščka. Možno je, da je bil samo na obisku pri svojih domačih in da si je kolo izposodil v izposojevalnici. Še boj verjetno pa je, da je v vojski raznašal pošto in da se je spotoma, ko je imel kakšno pošiljko za te kraje (kasarna je bila na Blokah), ustavil še v domači vasi. Kolo na podeželju takrat še ni bilo tako zelo razširjeno. Kolesarjem se je očitalo da plašijo ljudi in živali. Bolj pogosto prevozno sredstvo je postalo po 2. svetovni vojni.
Naglic_RA_1662-001Glede na to, da je imel Janko kolo in pa po torbi in paketu sodeč sklepam, da je bil Janko v vojski kurir.

Slovarček:

  • štala: hlev

Viri:

  • Slavko Armič

Kraj: Kozarišče
Datum: 1932
Avtor: a.) neznan, b.) Peter Naglič
Zbirka: Nataša Mele, Slovenski etnografski muzej – Matjaž Šporar
Skenirano: a.) 8. 1. 2013, b.) 4. 6. 2013 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: a.) fotografija, b.) skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    6. 04. 2014 18:19

    Njegova hči Marjetica Ana Rudolf Rupel je žena slovenskega politika Dimitrija Rupla.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: