Skip to content

1962 Rakek – Avtošola

14. 06. 2014

140504926Na Rakeku pred tedanjo pošto in pred gostilno Lovec. Za avtomobilom vidimo streho hišice, v kateri je nekaj časa stanoval Bučarjev Rado, poleg pa streho Selimove sladoledarne.

Ker tudi Google ne ve vsega (moram priznati, da me zadnje čase vse večkrat razočara.), o avtošolah in registrskih tablicah tistega časa nisem našla ničesar. Bom pa napisala eno anekdoto. Teh vem veliko.

Žena šoferja, ki je peljal trugo k Sv. Vidu, je vozila domač osebni avto leta in leta. Večkrat jo je srečal tudi eden od redkih policistov. Ker so se poznali tudi v civilu, ji je pomahal. Nekega dne pa jo je videl čakati pred Avtošolo v Cerknici. Pobaral jo je, kaj tam počne. Pa je rekla, da je prišla na izpit. Zanimalo ga je, koga je pripeljala na opravljanje izpita, pa je povedala, da kar sebe.

Kako, ali ga nimaš?

Nimam!

Joj, pa tolikokrat sem te z avtom srečal! Koliko bi lahko jaz zaslužil!

Ja, brez Udbe pa tudi policija ni vsega vedela.

140504926-001Zadnji pomenek pred izpitno vožnjo? V šoferski uniformi tistega časa – usnjeni jakni in prav taki kapi – je Anton Ivančič, poleg njega je Franko Abram, zraven pa Caf, ki je bil mojster v Avtošpedovih delavnicah.

Slavc Štrukelj in Abram sta bila inštruktorja.

“S” na registrski tablici pomeni Slovenija. Pod njo je pa še znak za nevarnost – trikotnik z napisom avtošola.

Viri:

 • Ana Ivančič

Kraj: Rakek
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Ivančič
Skenirano: 4. 5. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Peter Škofič permalink
  14. 06. 2014 08:22

  Na sliki je fiat balilla 3M (tre marcie=tri hitrosti/prestave). Uradno balillino ime je bilo fiat 508, model 3M pa so izdelovali v letih 1932-34. Take tablice, kot jo ima pričvrščeno na hladilniku, so bile v uporabi od zgodnjih 50. let do pomladi 1961. Tudi tablica “avtošola” in obleke možakarjev kažejo na to, da je bil posnetek bolj verjetno narejen nekje v zgodnjih petdesetih letih in ne leta 1962. Gospo Ivanko pa bi ob tej priliki prijazno opozoril, da sem nekaj dni nazaj na uradno stran foruma poslal prošnjo za objavo nekaterih fotografij iz zbirke “Starih slik”, ki bi jih rad uporabil v svoji nastajajoči knjižici, ki bo med drugim govorila tudi o registrskih tablicah 🙂
  Lep pozdrav vsem iz Ljubljane.

  Peter

 2. Ana Ivančič Slivice 40 Rakek permalink
  15. 06. 2014 20:59

  Anajedrt
  Tale površnik je Tone dobil od podjetja jeseni leta 1961, slika pa je bila posneta nekaj mesecev pozneje.Še tudi leta 1965 ko je Tone prevzel vodenje poslovalnice na Rakeku, je
  “zrihtal” še nekaj površnikov za nove šoferje, ki so jih potem nosili še leta in leta.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: