Skip to content

1941 Rudolfovo – Žegnanje

29. 06. 2014

140504914Slika je nastala leta 1941 na Rudolfovem ob gredi konec Makovcove hiše. Ker so zbrane prijateljice in sorodnice Makovcevih sklepam, da je bilo to žegnanje na Svetega Vida dan.

Za tiste, ki ne hodijo v cerkev in so malo mlajši naj povem, da je žegnanje v kraju takrat, ko goduje svetnik, po katerem se imenuje ali kraj ali cerkev. God tega svetnika je 15. junija, zato se je reklo tudi Sveti Vid je češenj sit.

Farno žegnanje je bilo v tistih časih kot nalašč za druženje z bližnjimi in daljnimi sorodniki. Pri maši smo bili takrat v najlepših oblekah in potem smo ostali na kosilu kot povabljeni gostje. Popoldan pa so prišli fantje s harmoniko in veselje je trajalo do večera. No, včasih je prišel tudi fotograf. Tedaj je napravil tale posnetek. Največkrat ga je pripeljal Andrej Makovec, ki je bil župnik pri Fari na Blokah. Rekli smo mu kar “Makovcev gospod”.

140504914-001

  • V zadnji vrsti je videti le malo obraza Pepce Tekavec iz Raven, druga poleg nje je Justina Rudolf z Rudolfovega, tretja Pepca Makovec, tudi Rudolfovo, nato Nežka Tekavec iz Raven in Pepca Hribljan iz Raven.
  • Druga vrsta: Ana Hiti iz Raven, Neža Rudolf iz Rudolfovega, v naročju drži Toneta Tekavca iz Raven, zraven Karolina Tekavec, ki pestuje Tonetovo sestrico dvojčico Tončko. Majhna deklica vmes je Majda Tekavec iz Raven, poleg nje Ivanka Hribljan iz Ravni, pa Košča Zofka iz Osredka, Romana in Marja Perhaj iz Zahriba.
  • Spodaj skrajno levo je Ciril Hribljan iz Tavžljev, spredaj pa Tone Tekavec z Rudolfovega in Ludvik Tekavec iz Raven. Deklica, obrnjena nazaj, pa je Darinka Tekavec iz Raven.

Napisala Ana Ivančič.
Viri:

  • Ana Ivančič

Kraj: Rudolfovo
Datum: 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Ivančič
Skenirano: 4. 5. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d