Skip to content

1943 Rakek – Partizanček

4. 07. 2014

140516985Na sliki je Davorin Kogej. Se je takoj prepoznal. Slikali so ga pred “fabrko”. To je hiša, kjer je bila nekdaj Belletova opekarna in zato ji je ostalo tako ime. Rekli smo ji tudi Ablerjeva hiša, pišejo se pa Stražišar.

Slika je nastala tako rekoč Italijanom pred nosom. Zelo pogumna sta bila, tako Davorin kot fotograf. V fabrki je bilo namreč nastanjenih tristo Italijanov in tam so imeli tudi skladišče municije. Nekoč je italijanskemu stražarju pljunil na glavo in “bil je cel hudič”. Italijani so bili prepričani, da ga je našuntala mama in so jo privezali k češnji, da jo bodo ustrelili. Seveda se je branila, sebe in sina, na vse načine: da je otrok, da ne ve kaj dela, da ni vedela. “Pa kaj naj naredim” je vprašala, “naj ga skloftam?!” Zgodba se je srečno končala.

Povedal mi je še eno zgodbico, ki s to sliko ni povezana, je pa s Taljani. Kornov Matija je bil v internaciji nekje v Italiji in je pisal domov, da je Polentarska mati zelo slaba, da se menijo, da gre h koncu in da je bil že župnik pri njej. So vsi razumeli Taljani pa ne, sicer pošta ne bi prispela na Rakek.

140516985-001Kje je dobil obleko, se g. Kogej ni spomnil. Puško pa mu je naredil ata, preden so ga odpeljali v internacijo. Je pa “k ta prav”. Od čevljev do kape – pravi partizan.

Slovarček:

  • se menijo: govori se
  • Taljani: Italijani
  • Polentarska mati: Italija

Viri:

  • Kogej Davorin

Kraj: Rakek
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Otilija Vidrih
Skenirano: 16. 5. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: