Skip to content

1979 Rakek – Veseli tobogan

19. 07. 2014

140516976Svoje zadnje dni je Kulturni dom na Rakeku gostil tudi Veseli tobogan. Nastopajoči deklici objema voditeljica Jana Osojnik, v ozadju so otroci rakovške šole in obvezni glasbeniki. Kot zanimivost naj povem, da je Veseli tobogan vodila tudi Svetlana Makarovič. Bil je predhodnica oddaje Slovenija ima talent.

Deklici sta recitirali pesmico Dedek jež, ki jo je napisal Gustav Strniša, naučila pa ju je učiteljica Tončka Jernejčič. Takole gre:

Ježek, ježek, gozdni dedek,
dober dan!
Kaj pa delaš, kaj boš šival ves s šivankami obdan?

“Toplo suknjico za zimo
bom sešil,
v nji bom ležal na zapečku,
ko bo mrazek bril.”

Ježek, ježek, gozdni dedek,
vse povej, da tudi mi
bomo suknjico sešili,
da nas mrazek ne dobi!

Pa se ježek v klobčič zvije
in se z griča zavali:

“Ej takole šivam suknjo,
pa jo šivajte še vi!”

Lani je Veseli tobogan praznoval abrahama. Poskusno oddajo iz serije oddaj za otroke Veseli tobogan so v studiu 14 Radia Ljubljana posneli že leta 1962. V njej je nastopal tudi legendarni Frane Milčinski – Ježek in pela mlada Marjana Deržaj. Prva oddaja je bila na sporedu leto za tem. Nekaj let je bila to edina javna radijska oddaja za otroke, ki so jo snemali na terenu: v telovadnicah, šolskih avlah, jedilnicah in dvoranah. Avdicije so bile, zlasti v manjših krajih, dogodek, na katerega so prišli vsi, od župana do župnika. Na začetku sta bila voditelja Marjan Kralj in Jana Osojnik. Skladatelj, ki je nastopal s svojim ansamblom, je bil Borut Lesjak, režiser Grega Tozon in nepozabni Toni Gašperič s teto Maro. V približno 450-tih oddajah je nastopilo 25.000 talentiranih otrok. Med izbranimi so bili tudi Oto Pestner, Franjo Bobinac, Adi Smolar, Vili Resnik, Anika Horvat, Ylenia Zlobec, Lara Baruca, Eva Hren, Marko Vozelj, Tinkara Kovač …

140516976-001Pevce na Veselem toboganu je spremljal ansambel Boruta Lesjaka.
140516976zVeseli dogodek je bil v Kulturnem domu na Rakeku. To so bila njegova zadnja leta, preden je zaprl vrata kulturi.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1979
Avtor: neznan
Zbirka: Otilija Vidrih
Skenirano: 17. maj 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: