Skip to content

1960 Rakov Škocjan – Otvoritev lovske koče

14. 12. 2014

141017672 Kot smo že povedali, v tistih časih ni bilo ne televizije ne interneta, zato je vsak večji dogodek pritegnil številno občinstvo. Predvsem, če je obljubljal zabavo. In otvoritev lovskega doma v Rakovem Škocjanu je bil že eden takih. Poleg lovcev in njihovih družinskih članov se je otvoritve udeležilo veliko ljudi.

Leta 1921 je nastal Lovski klub Srnjak. Na začetku je bilo vanj včlanjenih 20 lovcev. Leta 1946 se je organiziral kot Lovska družina Rakek. Ta je v letu 1960 zgradila lovski dom v Rakovem Škocjanu in leta 1971 razvila družinski prapor. Z lastnim trudom so člani Lovske družine Rakek zgradili in postavili – po letu 1946 – zidan lovski dom v Rakovem Škocjanu, zidano lovsko kočo na Prangerju, leseno lovsko kočo na Korenini v Unških talih, leseno lovsko kočo na Simščevem lazu nad Ivanjim selom, zbiralnico in hladilnico za divjad kot prizidek gasilskega doma na Uncu, štiri velika krmišča za divjad, visoko zaprto prežo ob mrhovišču za medvede, več kot 20 visokih prež za opazovanje divjadi po vsem lovišču, dve avtomatski krmilnici za koruzo v zrnju, mnogo solnic in lizakov soli in inventar, s katerim so opremljene lovske koče. Lovska družina Rakek je povezana v Zvezo lovskih družin Notranjske. Njihovo delovno področje obsega približno 40.798 hektarov površin.

Res so bili pridni, vsa čast jim. Ampak še vedno nisem pozabila in odpustila, da mi je eden od njih ustrelil Silvota. Pa tako lep maček je bil. Sedem kil je vagal pa samo še govorit ni znal, čeprav sva se midva vseeno sporazumevala.

Lovskih zgodb je veliko, ampak povedo le tiste, ki so voda na njihov mlin. Kakšnih “sramotnih” pa raje ne in jih izvemo od drugod. Ljudski glas je hujši kot OZNA. Nekoč sta šla dva lovca na prežo čakat medveda. Nastavila sta tudi vabo na mrhovišče. Žena od enega je dala štrudl, da ne bosta lačna, sama pa sta vzela korajžo v obliki šnopca. Bilo je mraz in sta se z njim obilno grela. Zbudila sta se, ko je sonce pokukalo v prežo. Vabe ni bilo več, medveda tudi ne, prav tako ne šnopca. Samo še štrudl je ostal, ampak sta ga pustila na mrhovišču, ker se je eden izmed njiju med spanjem usedel prav nanj in je bil bolj podoben palačinki.

141017672-001Otvoritev lovskega doma, združena s tradicionalno lovsko veselico, je bila 7. avgusta 1960 ob 14. uri v Rakovi dolini. Za prevoz z železniške postaje je bilo preskrbljeno.

Slovarček:

  • OZNA: Oddelek za zaščito naroda – varnostno obveščevalna služba v Jugoslaviji
  • štrudl: jabolčni zavitek, tako je prav po slovensko, ampak vsi vedo, kaj je štrudl

Viri:

  • Steržaj, J. Kronika Lovske družine Rakek 1946-1996, Rakek: LD Rakek, 1996.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 7. avgust 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Volbenk Demšar
Skenirano: 17. 10. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: