Skip to content

1907 Bezuljak – Družinska slika

13. 05. 2015

120914363Družina Antona Hrena iz Bezuljaka se je verjetno postavila pred fotografa ob žegnanju, na Veliko mašo – 15. avgusta. Sklepam iz dejstva, da je na sliki tudi stric, ki je prišel na žegnanje k sestrini družini. Da bi bila slika lepša, so zadaj na ranto obesili rjuho, ki se ji vidi, da je bila lepo zložena, saj se poznajo pregibi.

Anton Hren ima na suknjiču pripeti dve odlikovanji. Predvidevamo, da ju je dobil med služenjem v vojski.

Leta 1878 je Avstro-Ogrska s cesarjem Francem Jožefom na kongresu vladarjev v Berlinu dobila dovoljenje, da okupira Bosno in Hercegovino, ki sta bili do tedaj približno 400 let pod Turki. Tam je 1875 izbruhnil upor proti Turkom. Avstro-ogrska vojska je posredovala, da bi umirila razmere in zaščitila kristjane. Tja so poslali izkušene vojake. Anton Hren je v avstro-ogrski vojski ravno odslužil redni vojaški rok, ko je moral v Bosno. Skupno je služil vojsko 7 let.

Hrenova rodbina je na Menišiji prvotno živela v Begunjah 24, v sedanji Cencovi hiši. Po podatkih rodovnika, ki ga je napisal gospod Andrej Makovec, župnik v Begunjah, je bila rodbina Hren v Begunjah že pred letom 1790. Matej Hren je bil župan v Begunjah in je imel 7 otrok. Njegov vnuk Janez Kancij Hren se je poročil z Marijo Turšič, Mivčo iz Bezuljaka št. 2. Imela sta 9 otrok. Njun drugi sin Anton Hren, rojen 1853, se poročil 1884 leta s Katarino Plesničar iz Dobca. Kupil je bajtarsko hišo na Gornjem koncu Bezuljaka in si ustvaril družino v Bezuljaku 32 – pri Antonovih. Imela sta dve hčeri. Ker mu je žena umrla po drugem porodu, se je Anton Hren drugič poročil z Marijo Korošec, Mežnarjevo s Kožljeka. Imela sta 7 otrok. Ta družina je na sliki.

Na sliki stojijo z leve:

 • hči Marija Hren- Micka, roj 1896,
 • oče Anton Hren, roj. 1853,
 • sin Franc Hren, roj. 1891,
 • hči iz prvega zakona Ivana, roj. 1886,
 • sin Janez, roj 1899,
 • svak Janez Korošec, Mežnarjev s Kožljeka.

Spredaj z leve:

 • stoji sin Jožef Hren, roj. 1901,
 • sedi mati Marija, rojena Korošec,
 • v naročju drži sina Alojzija Hrena, roj. 1905, še v kiklci.
 • Na tleh sedi sin Anton Hren, roj 1894, ki je bil hrom.

Naš ata, Jože Hren, so se spominjali, kako so kot otroci hromega bratca naložili v kareto, ga s težavo peljali v breg, pod Kucelj, potem pa je šlo zlahka navzdol. Oni so uživali, mali Tonček pa je vpil od strahu, da ga ne bi prevrnili.

Le redko dobimo fotografijo s tako dobrim zapisom na zadnji strani.

120914363z

Rodbina Antona Hren-a iz Bezuljaka;

Tone

njegova žena (Mežnarjeva iz Kožljeka)

3 hčere

4 sinovi ( 1 hromast – revček)

s kraja na desni – njen brat mežnar na Kožljeku

—–

Tonetova sestra omožena pri Lukovih v Grahovem

prejel jaz 25. XII. 07

Vračam to spominsko ploščico domačim, ker za me, ki sem vže ob kraju groba nima več pomena!    stric Jakob 1. V. 924

Ta stric Jakob Hren je bil mlajši brat Janeza Kancija Hrena. Bil je študiran mož, pravnik, ki je bil slovenski poslanec v državnem zboru na Dunaju. Stric najbrž ni vedel, da so bili v tistem času vsi majhni otroci, do starosti približno treh let, v kiklcah. Zato je napisal, da so na sliki 3 hčere. Tretja hčerka Nežka je bila takrat še v maminem trebuhu, mati držijo v naročju sinčka Alojza.

Slovarček:

 • kiklca: obleka za deklice
 • kareta: ročni voziček na dveh kolesih, uporabljali smo ga, da smo z njiv pripeljali krmo za prašiče ali travo za živino
 • ranta: tanjši lesen drog

Viri:

 • Marija Hren, Bezuljak

Kraj: Bezuljak
Datum: avgust 1907
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Hren
Skenirano: 14. 9. 2012
Oblika: fotografija nalepljena na karton

3 komentarji leave one →
 1. 13. 05. 2015 09:03

  Kako je moralo biti hudo hromemu otroku in njegovi družini! Pa so ljudje vse sprejeli, vse potrpeli… Meni gre še ob pogledu na to pretresljivo staro sliko na jok.

  Anton Hren pa je bil očitno vojaški vrstnik Ivana Ožbolta od Kranjcev, pozneje z Babnega Polja, ki je bil prav tako avstroogrski vojak ob aneksiji Bosne in Hercegovine, vsega skupaj 12 let… Ohranila se je njegova Odpustnica iz vojske – mogoče nekoč kaj napišem o njej, čeprav se Ivan Ožbolt že zdaj neprestano pojavlja v zgodbah o Ivanovi družini z Babnega Polja…

 2. 15. 05. 2015 07:14

  Na naši koloni se še sedaj vidi številka 24 in “Hrenn”

Trackbacks

 1. 1958 Cerknica – Družina Alojza Hrena (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d