Skip to content

1898 Ljubljana – Računi za kolo, opremo, živila in četrt sodčka piva

8. 09. 2015

CER-4-135-540-01Pred nami je dvojezičen nemško slovenski obrazec za račun, lepo okrašen. Račun je bil izstavljen “blagorodni gospodični Viki Petsche” (Péče), Stari trg pri Rakeku. Na njem je kolek (ali znamka ?) za 10 hellerjev. Nosi datum 26/3 1898, ko je bilo na račun dano 100 ?, v celoti pa je bil poplačan 5/4 1898 … Gospodična Viki je po računu sodeč kupila dvokolo z opremo, to pa je bil pomemben izdatek, zato je račun shranjen za dolga leta.

Šestindvajsetega marca 1898 je namreč za 168,90 ? (kron, goldinarjev, hellerjev?) gospodična Viki dobila zvonec, svetilko, ključavnico, stekleničko olja, jermenček za prtljago, bič in držaj za bič, krtačo za kolo in kolo znamke Light – vse iz zaloge koles “Bohinec in Majcen, Mehanična delalnica v hiši Dunajska cesta št. 5”

Res zavidanja vreden nakup v Ljubljani: kolo Light in oprema. A le čemu ji je služil bič? Saj menda ni tepla kolesa, da bi šlo hitreje? Gotovo pa je bilo njeno kolo v Starem trgu takrat vsaj takšna atrakcija kot danes kak ferrari.

Kolo na sliki je še brez streh in zato je nevarno, da bi krilo prišlo med napere kolesa ali se od njih vsaj pošteno umazalo. Gotovo je gospodična Viki kupila kakšno modernejšo izvedbo ali si vsaj omislila mrežo, ki je prekrivala del zadnjega kolesa in preprečevala nevšečnosti s krilom, čeprav na računu mreža ni omenjena … ne, mreže ni moglo biti – le kam bi jo pritrdili, če ni bilo strehe na kolesu?! Gospodična je pač sedla na krilo in upala na vse najboljše – da bo ostalo čisto, celo in ne preveč pomečkano … Sploh pa: so bili tedaj že mimo časi, ko je bila vožnja s kolesom za žensko še nespodobna in nesprejemljiva? Je bilo kolo kupljeno za koga drugega in ne za gospodično Viki?

CER-4-135-557-01Najstarejši od treh računov, ki nosijo ime gospodične Petschetove, je lepo oblikovan in opremljen z vsemi podatki prodajalca, navodili in opozorili. Devetnajstega decembra 1897 je “velecenjena gospodična Viktoria Petsche kupila 1/4 sodčka marzne pive” za 3. 95 ( hellerjev?). Račun je izstavil Alojzij Olifčič, Stari trg – Altenmarkt.

Ampak kaj pomeni marzna piva? Ali sem mogoče prebrala narobe in piše nekaj drugega? Predvsem pa: “Pokvarjeno pivo se ne ne vsprejme nazaj. Na reklamacije oziralo se bode 3 dni po vsprejemu blaga”… Tako piše na robu računa. Je gospodična kupovala pivo za moški del družine, je prirejala zabavo ali ga je nabavila za tešenje lastne žeje? No, datum nakupa namiguje, da je bilo pivo najbrž kupljeno v okviru priprav na decembrska praznovanja.

CER-4-135-565-01 Tretji račun je napisan v nemščini, zdi se, da na navadno “trgovsko polo” in le dopolnjen z žigom za glavo računa.

10. aprila 1898 je gospodična Victoria Petsche v Starem trgu pri trgovcu Slatnerju kupila za 6. 39 (?) blaga – spet imam težave z denarnimi enotami tistega časa. Mogoče oznaka na vrhu zadnjega stolpca pomeni hellerje? Ker je račun v nemščini, lahko žal le ugibam za kakšno blago je šlo: zdi se,da je omenjen riž, pa tudi cilinder … Merske enote so litri, dekagrami in kilogrami – je kupila pretežno živila? Za veliko noč? Čemu kolek ali znamka na računu? … O takratnem poslovanju pa res nimam pojma, oprostite.

Pečetova hiša še stoji prav sredi Starega trga, čeprav jo le najstarejši pravi Starotržani še imenujejo tako. Trgovec Franc Petsche, rojen v Kočevju leta 1812, je hišo in posestvo kupil leta 1865. V tej hiši je bila prva čitalnica v Starem trgu, ki je – najbrž poleg drugih – imela naročene tudi knjige Slovenske matice v Ljubljani. Vest o njeni ustanovitvi leta 1871 so objavile Rokodelske novice v Ljubljani. Trgovec in gostilničar Petsche je kmetom za visoke obresti tudi posojal denar.

V salonu Pečetove hiše – prizidku – je bila po vojni dolga leta prva lekarna v Starem trgu (odprta 1. aprila 1954), v nadstropju pa so bila stanovanja – najprej za zdravnika, potem za medicinsko sestro, danes za priseljence z juga. Spodaj je bila po vojni, mogoče tudi še pred njo, trgovina z mešanim blagom “Pri Minatiju” – po domače “Pr Minate” – (imel jo je neki sorodnik pesnika Ivana Minattija), potem trgovina z živili, nekaj časa tudi z metrskim blagom, danes je tam spet trgovina z živili KGZ, vključno z mesarijo.

Viri:

 • Janez Kebe: Loška dolina z Babnim Polejm II., zal. družina, Ljubljana, 2002

Kraj: Ljubljana, Stari trg
Datum: 1897 in 1898
Avtor: —
Zbirka: Zgodovinski arhiv Slovenije
Skenirano: 19. 3. 2015 (ZAS)
Oblika: skenirana datoteka

6 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  8. 09. 2015 21:36

  super oh,spomini

 2. Mister permalink
  18. 01. 2019 12:55

  Marzno pivo: https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rzen

Trackbacks

 1. 1896 Stari trg – Račun za gospodično Viktorijo Petsche -Tukaj! | Stare slike
 2. 1955 Stari trg – Osebje Dijaškega doma | Stare slike
 3. 1954 Stari trg – Prvomajska budnica in parada | Stare slike

Dodajte komentar

%d