Skip to content

1912 Cerknica – Ferdinand Juvanec

6. 10. 2015
tags:
by

Scan-100314-0019Fotografijo sem dobil že čisto na začetku, ko smo s stranjo Stareslike šele začeli. Rečeno mi je bilo, da je nastala v Cerknici, kje točno pa nismo ugotovili. In tako je ta fotografija čakala v arhivu Stareslike. Upam, da se bo oglasil kakšen bralec naših prispevkov, ki bo o sliki vedel kaj več, ali celo prepoznal kakšno osebo.

Fotografija je stara. Takšne so bile v času okrog prve svetovne vojne. Tudi oblačila oseb na sliki spadajo v tisti čas.

Zaenkrat vem samo to, kar je na fotografiji vidno. Tega ni ravno malo. Fotograf je postavil 58 urejenih moških na stole in klopi. Po daljših pripravah je napravil posnetek, kakršnega bi danes težko naredil. Vidni so obrazi vseh oseb, nihče ne gleda kam drugam ali se ozira. Imam izkušnje, da takšnega števila ljudi ni enostavno fotografirati. Fotograf je moral biti avtoriteta ali pa so bili zgolj drugačni časi. Če drugega ne, danes bi jih verjetno več pogledovalo na mobilnike.

Verjetno vsi moški niso bili iz Cerknice, bolj verjetno je, da so bili iz širšega območja. Dvomim, da je bilo v tistih časih v celi Cerknici toliko kravat in metuljčkov.

Stavbe ne prepoznam. Lahko, da je bila fotografija narejena za posojilnico (današnja knjižnica) ali pa za Žumrovim hotelom. Ne najdem nobene druge stavbe v Cerknici, ki bi bila tako mogočna, kot je ta v ozadju fotografije. Še kdo ve, kako je Žumrov hotel izgledal od zadaj?

Desno zgoraj so izolatorji električne ali telegrafske napeljave. Če gledamo z današnjega časa, je napeljava nevarno nizko. Je možno, da je bila kakršna koli električna napeljava v Cerknici že v tistih časih?

Oseba na sredini takoj pade v oči. Njegova postava je močna, pleša in nenavadno pristrižena brada ga dela posebnega. Čisto drugačen je od vseh drugih. Dvomim, da bi bil takrat v Cerknici še kdo, ki bi tako izgledal. Skoraj gotovo je Ferdinand Juvanec.

Scan-100314-020Na povečavi lažje razločimo obraze. Nikogar ne prepoznam zagotovo, veliko obrazov pa mi je znanih. Mogoče bom še koga prepoznal, ko jih bom primerjal z osebami na kakšni drugi fotografiji.

V prvi vrsti četrti bi lahko bil mladi Werli.

Scan-100314-021Nekaj jih je prav markantnih. Nekateri imajo znano fizionomijo, mogoče bomo koga prepoznali s podobnostjo njihovih potomcev. Upam, da bo vsaj koga prepoznal kdo od bralcev.
Scan-100314-022Za osnovo sem vzel fotografijo Ferdinanda Juvanca, ki je objavljena v Slovenskem biografskem leksikonu. Preverjal sem na internetu. Nisem našel nobene druge njegove fotografije. Fotografija, ki so jo uporabili v leksikonu, je bila objavljena 17. 6. 1928 v 25. številki Ilustriranega Slovenca. Možakar na naši fotografiji je zelo podoben, le da je kakih deset – petnajst let mlajši od tistega v Slovenskem biografskem leksikonu. Prepričan sem, da gre za isto osebo. Tudi na podlagi tega lahko sklepamo, da je bila fotografija posneta okoli ali med prvo svetovno vojno.

Kraj: neznan, verjetno Cerknica, nismo prepoznali stavbe v ozadju.
Datum: neznan, verjetno okrog prve svetovne vojne.
Avtor: neznan
Zbirka: Branko Kebe
Skenirano: 14. 3. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. lado permalink
    7. 10. 2015 15:00

    mogoče je slikano za ZABUKOVCOVO gostilno pri balinplacu lado

Dodajte komentar

%d bloggers like this: