Skip to content

1913 Rakek – Zavarovalna družba

13. 11. 2015

150811921»Jugoslavija«, splošna zavarovalna družba v Beogradu je delovala od leta 1913 do 1946. Podružnice je imela v Ljubljani, Novem Sadu, Osijeku, Sarajevu in Velikem Bečkereku (od leta 1946 Zrenjanin), v Skopju, Splitu in Vršcu pa zastopstva. Zavarovala je vse, kar se zavarovati da in še več. Svoje storitve v Sloveniji je oglaševala glasilu Jugoslovanske gasilske zveze Ljubljana Gasilec. Pametna odločitev.

Prve značilnosti zavarovanja so se pojavile pri Kitajcih in v Babilonu že pred štirimi tisoči let. Če je ladja potonila, so lastniku izplačali nadomestilo, če je dosegla cilj, je bil lastnik dolžan izplačati del zaslužka. Prva ohranjena zavarovalna polica pa je iz Lombardije iz leta 1182.

Kmalu se je pojavilo tudi življenjsko zavarovanje. Anekdota govori o ameriškem zavarovalnem agentu na divjem zahodu, ki se je pojavil pri zlatokopu Johnu Stuartu ta pa mu je odgovoril, da nima nič dragocenejšega od svojega življenja in tako je postal prvi človek, ki je zavaroval sebe oziroma svoje življenje.

Pametno je imeti dobro zavarovanje. Pred več kot dvajsetimi leti, že v samostojni Sloveniji, ko niso še vsega pokradli ali pa prodali tujcem in nam je še dobro šlo, smo imeli v službi kolektivno nezgodno zavarovanje pri zavarovalnici A, katere predstavnik je bil dober prijatelj direktorja. Častila je služba, ker nam je, kot sem že rekla, dobro šlo. Sama sem imela nezgodno zavarovanje pri zavarovalnici B, ker je stara in imamo od nekdaj vse zavarovano pri njej.

In ker nesreča nikoli ne počiva in se pri meni tudi dobro, že kar domače počuti, je tudi tisti dan prežala name. Ni bilo pod Rožnato planino in nisem si pela od veselja in radosti, temveč sem celo malo godrnjala, pa tudi noben fant z rožami ni prišel izpod planine. Ne, je bila pa sredi njive luknja, ki so jo pustili komunalci, da se je ventil vodovoda lahko zračil. Njiva, kjer smo obračali seno, pa ne rahlo, ampak kar precej visi in je zato težko obračati tako, da hodiš normalno naprej, čeprav sta ata in mama to počela z lahkoto. Jaz pa ne in sem obračala ritenski. In glej hudiča! Morala bi reči »glej luknjo«, pa ne morem, ker je nisem videla in sem stopila naravnost vanjo. Stemnilo se mi je pred očmi od bolečine. Naslednje jutro je bilo koleno debelejše od slonovega in peljali so me na pumpanje vode ter mi dali longeto od riti do gležnja. Pa bolniško seveda. Sredi največjega dela. Po končani bolniški sem prejela nadomestilo od obeh zavarovalnic, kar je skupaj zneslo več, kot je bila moja mesečna plača. Sem bila vesela ko radio. Vam povem, zavarovanje se splača. Ko sem naslednje leto prišla enega lepega dne iz službe, je ata sedel za mizo in rekel: »Sem pokosil njivo, če rabiš denar!«

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1913
Avtor: Zavarovalnica Jugoslavija
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 11. 8. 2015
Oblika: predmet

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: