Preskoči na vsebino

1940 Rakek – Napajanje živine

23. 12. 2015

150108040-copyNa sliki je Poletova mati, ki varuje živino med napajanjem. Korito je stalo nasproti cerkve, kjer se srečata Postojnska cesta in Cesta na vasi in je morala presneto paziti, da ni kakšno živinče zatavalo na cesto. Je pa res, da ni bilo toliko prometa in tudi ne tolikšne hitrosti.

Letnico sem si pa popolnoma izmislila.

Glede na razmere v času, ko je bil vodovod na Rakeku zgrajen, je le-ta ustrezal tedanjim potrebam. Z naraščanjem prebivalstva pa se je pokazalo, da cevi ne ustrezajo več. Leta 1941 so bile v tako slabem stanju, da je bila zamenjava nujna. V obeh občinah (Cerknica in Rakek) je vodovod oskrboval z vodo 900 hiš oziroma 5.000 prebivalcev, pri čemer pa ni bila upoštevana vojska, ki je tudi uporabljala vodo iz obstoječega vodovoda in prav tako železnica. Poleg tega so na Rakeku, ki ni imel nobenega naravnega studenca, uporabljali vodo tudi za pranje in za napajanje živine.

Po letu 1980 so v hleve na Rakeku začeli vgrajevati napajalnike.

Kdor je kadar koli v življenju ročno napajal živino ve, kaj pomeni, če za nekoga rečemo, da ga pije kot krava. Pri nas je napajal ata. Imel je dve vedri. Polnega je postavil pred kravo, z drugim je šel po vodo in ko se je vrnil, je bilo vedro prazno. In tako nekajkrat. Potem je imela krava telička in tudi ta je hotel priti, ko ni več dobil mleka, ki smo ga porabili zase. Bogi ata ni več zmogel in tako smo dali v hlev narediti napajalnike. Pa je krava pila, kadar je hotela. In res je pila kot krava, kar naprej. Po moje tako, kot pijem jaz kofe – iz dolgega časa.

Kraj: Rakek
Datum: 1940 (ocenjeno)
Avtor: neznan
Zbirka: lastnik ne želi biti imenovan
Skenirano: 8. 1. 2015
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar