Skip to content

1944 Rakek – Domača zdravila

28. 01. 2016

130826072

Na sliki je moj stric Albin, star kakšnih 12, 13 let. Ko je bil že pravi fant in je obiskoval pilotsko šolo v Mostarju, je med počitnicami prihajal domov. Neke počitnice ga je črvičilo po trebuhu. Stara mama, se pravi njegova mama, mu je ponudila kamilice.

»To je za stare babe,« jo je zavrnil.

Črvičenje pa kar ni ponehalo in kadar je dovolj hudo, človek poizkusi prav vse, zato je prosil mamo, če bi pa le skuhala kamilice. Nekaj časa potem, ko je popil polno skodelico, je rekel:

»Veš, mama, pa res nuca!«

Zdaj, ko je taka zima, da je ni in je toplo in vlažno, je toliko virusov v zraku, da brez očal vidim, kako migajo in čakaj na pravo žrtev. To sem praviloma jaz, ne uidejo pa tudi drugi. Da ne bi kupovali zdravil, ki so samo draga, pomagajo pa praviloma ne, vam ponujam domače zdravilo proti gripi Antigiripin, ki pomaga tudi proti vsem ostalim virusom. Za HIV ne nuca, tam pomaga navaden Aspirin, pa med koleni ga je treba tiščat.

 

Šumadijski čaj

Na vročem ognju prežgete cukr. Le-ta mora biti seveda v loncu. Ko karamelizira, ali po domače, ko postane rjav, ga zalijete z vročo vodo, da nastane gladka, oljno tekoča zmes in prilijete šnops, ki ima najmanj 50 voltov. Še malo pokuhate in popijete ter greste takoj pod kovter. Ne jamčim, da bo pobralo viruse, se vam bo pa zagotovo fučkalo zanje in za vse drugo. Pa še vse se bo vrtelo okrog vas. Komu pa to ne prija?!

Pred uporabo in o stranskih učinkih se posvetujte z mamo ali vaško zeliščarico.

Pa še en recept, samo za moške.

 

Moška moč

Po 20 gramov listov rožmarina, materine dušice, korenine navadnega dežena, zmletih semen smreke in koprive ter po 10 gramov žajbljevih listov, plodov vrtnega janeža in korijandrovega semena in 30 gramov dobre misli (to ni to, da vi mislite, kako vam bo fajn ratalo) med seboj dobro premešati. Tri žlice mešanice vsuj v liter vode in pusti, da zavre. Ko se ohladi, dodaj med (kar ne pomeni vmes, ampak strd – čebelji proizvod) in pij namesto vode. Ob tem je priporočljivo uživanje lešnikov, mandljev, orehov in rib, za nameček pa še mleka, močno zaslajenega z domačim medom.

Če ne bo ratalo, slabo vam bo gotovo.

Rožice prodaja zeliščarica na placu, sam so drage. Ceneje jih imam jaz, sam ni zanesljivo, da so tiste, ki morajo biti. Lešniki so najcenejši pri H…, ne bomo delali reklame, dokler nam ne dajo lešnikov gratis. Ribe imajo pa itak povsod, sam so hrvaške. Calvo ni dober. Če počakate do poletja, jih boste lahko nabrali v Cerkniškem jezeru. Pa pazite, pri katerem proizvajalcu kupite med, da se ne boste še zastrupili.

Pred uporabo in o stranskih učinkih se posvetujte s starim očetom ali vaškim kurbirjem.

Slovarček:

 • nuca: pomaga
 • cukr: sladkor
 • šnops: žganje, čeprav vsi vedo, kaj je šnops
 • 50 voltov: 50 vol. piše na steklenici, to je podatek o vsebnosti čistega alkohola
 • kovter: odeja
 • fučkati se: se ne sekirati
 • ratalo: uspelo
 • plac: tržnica
 • gratis: zastonj

Kraj: Rakek
Datum: 1943 ali 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Milavec
Skenirano: 26. 8. 2012
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. John permalink
  28. 01. 2016 10:57

  Hvala za tvoje prispevke. Presežek za presežkom.

 2. 18. 05. 2016 22:36

  Bravo, zelo domiselni, čudoviti članki! Brskala sem kaj o hujšanju, a tale članek je vsekakor boljši, kot pa kakšna dieta!
  Karmen

Trackbacks

 1. 1962 Rakek – Mojca pa revše | Stare slike
 2. 1976 Cerknica – Furnir | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: