Skip to content

1954 Dolenje Jezero – Z motorji na mostu

4. 05. 2016

160317860-(2)

Slika je nastala leta 1954 na Cerkniškem jezeru. Mladi motoristi iz Cerknice so se s svojimi jeklenimi konjički slikali na nasipu med Dolenim jezerom in Goričico, natančneje na lesenem mostu čez strugo Stržen. Most obstaja še danes, le da je betonski in zaščiten s kovinsko ograjo. Slikal je Viktor Klammer, s fotoaparatom Jožeta Žnidaršiča – Bajčka. Obrnjen je bil v smeri proti vasi Dolenje Jezero. Na desni strani, za motoristoma, se razprostira podnožje naše coprniške gore Slivnice, na levi pa Kamna gorica in Skrajnik.

Slika je najverjetneje nastala zgodaj poleti, drevje je že v listju, vode v jezeru pa je še dosti. Tudi osebe so oblečene bolj na lahko, kot se za toplejše vreme spodobi. Most s slike je še lesen, kasneje ga je nadomestil železobetonski. Na njem se je vedno kaj dogajalo, ribarilo, sestajalo, kopalo … Pod mostom je bila voda dovolj globoka, tako da se je med kopanjem dostikrat skakalo v vodo z najvišje točke mostu, ki jo na sliki vidimo med motoristoma. Glede skakanja še to, od nekdaj je bilo popularno skakanje v vodo z mosta, posebno z ure. Skakalci so kar tekmovali med seboj, kdo bo naredil najbolj atraktiven skok. Janez Žurga je z ure največkrat skakal v stilu indijančka. Tako smo rekli skoku na glavo, pri katerem roke niso bile pred glavo, ampak ob telesu. Ta most je bil vedno, poleg Goričice in Ribiškega kota, prepoznavna točka na jezeru.

Most na nasipu čez Cerkniško jezero je bil od nekdaj priljubljena točka tudi za zmenke med že zaljubljenimi in v bodoče zaljubljenimi, dosti mladih domačinov je povezal tudi tako.

160317860-001

Fanta in dekle nismo prepoznali. Gotovo pa je motorist dekle na jezero pripeljal z motorjem. Dekle s slike je oblečeno v krilo, takrat so bila večinoma oblečena tako, hlač niso nosila. Zaradi tega je bila tudi vožnja na zadnjem sedežu malce drugačna od današnje, ko so dekleta oblečena v hlače ali motoristične kombinezone. Dekleta in ženske so takrat sedele na zadnjem sedežu postrani, tako da so bile noge na eni strani, z rokami pa so držale voznika okoli pasu. Taka vožnja je bila precej nevarna zaradi slabšega ravnotežja potnice.
160317860 Dva Jožeta iz Cerknice, levo je Jože Žnidaršič – Bajček, desni Jože Bavdek. Prvi z motorjem PUCH 250 T3 in drugi z motorjem znamke NSU.

Viri:

  • Jože Žnidaršič – Bajček

Kraj: Dolenje Jezero
Datum: 1954
Avtor: Viktor Klammer
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 17. 3. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: