Skip to content

1974 Cerknica – Križišče

29. 06. 2016

160610260 Fotografijo je nekega poletnega dne na začetku sedemdesetih posnel Štefan Bogovčič. S fotoaparatom, usmerjenim na cesto proti Rakeku, se je postavil med spodnjo Žumrovo in Hrenovo hišo v Cerknici in fotografiral. Na fotografiji se vidi križišče med Cesto 4. maja in Partizansko cesto. V križišču je cestni valjar, ki ravna pravkar položeno asfaltno prevleko. Pred spomenikom padlih borcev sta postavljena dva 200 litrska pločevinasta soda, v katerih je temno rjava smrdeča gosta tekočina, s katero so cestarji pred polaganjem asfaltne prevleke premazali cestišče, verjetno, da se je asfalt bolje prijel.

Z današnjega vidika se zdi neverjetno, da na cesti ni videti nobenega avtomobila.

Prvo asfaltiranje ceste proti Rakeku pa je bilo že leta 1961. Takrat se je temu asfaltu reklo protiprašni asfalt. Tudi takrat so asfalterji najprej po prašni cesti razlili gosto temno rjavo smrdečo tekočino in jo z metlami razmazali po cestišču. Nato pa so s tovornjaki pripeljali asfalt, ki so ga razravnali in potem utrdili z valjarji.

Bila je ravno sobota, ko so asfaltirali cesto od Podskrajnika proti Cerknici. Ob sobotah in samo ob sobotah (takrat je bil ob sobotah delovni dan in se je hodilo delat, no ja, vsaj v službo si moral) pa je takrat ordiniral tudi zobozdravnik v starem zdravstvenem domu. In jaz sem imel ravno tisto soboto datum za vrtanje zob. Ko sem prišel v čakalnico, je bilo v njej nabito ljudi, prav tako, kot so bili v tistih časih nabasani avtobusi in kar črno od cigaretnega dima, saj se je takrat lahko kadilo povsod, tudi v čakalnici pri zobozdravniku. Kdo bo pa gledal asfaltiranje, sem si mislil, če bom čakal v čakalnici. Pa sem se odločil za prijetnejšo varianto. Vrtanje zoba mi enkrat v prihodnosti ne uide, bom šel raje gledat asfaltiranje, saj se cesta v Cerknici ne asfaltira vsako soboto.

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 10. 6. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 30. 06. 2016 12:57

    V Loški dolini “garivcem” rečemo “grliuci” in prav tako veselo kurimo z njimi kot na Rakeku.Kadar so bili naši predniki posebno vročekrvni pa je kakšen koga tudi z “grliucem oklatil” čez pleča.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: