Skip to content

1931 Oplenac – Izlet članov Rdečega križa

15. 12. 2016

160726385Slika je nastala pred grobnico na Oplencu. To je grič nad vinorodnim krajem Topola v srbski Šumadiji. Tam je dal Aleksandrov oče, kralj Peter I., zgraditi cerkev svetega Jurija, pod njo pa mavzolej. Če koga bolj natančno zanima, naj si prebere na spletni strani http://m.slovenskenovice.si/novice/svet/zibelka-grob-karadordevicev

Zametki Rdečega križa so se na Rakeku pojavili že v letu 1879, ko je bilo ustanovljeno Deželno pomožno društvo za Kranjsko za pomoč ranjencem in bolnikom. Leta 1902 se je osnovalo v Društvo Rdečega križa. Aprila leta 1932 pa je bil ustanovljen Krajevni odbor Rdečega križa. Med ustanoviteljicami je bila tudi Ernestina Likar, upraviteljica osnovne šole na Rakeku, med članicami pa Jelka Domicelj.

Leta 1931 so šli člani Rdečega križa h grobnici Karađorđevićev. Glede na letnico ustanovitve krajevnega odbora in številčnost izletnikov menim, da so to pripadniki banovinskega odbora Rdečega križa. Od leta 1921 pa do 1941 je slovenski RK namreč deloval kot Banovinski odbor Rdečega križa Kraljevine SHS in pozneje Rdečega križa Jugoslavije.

* * *
Karađorđevićevega zadnjega doma nisem nikoli obiskala, prav tako ne Titovega. Sem bila pa v grobnici Habsburžanov.

Ob enajstih smo bili na Dunaju. Zapeljali smo se okrog Ringa in si z avtobusa ogledali nekatere znamenite stavbe. Potem smo parkirali. Najprej smo si temeljito ogledali Južno železniško postajo, to pa zato, ker so eni morali lulat. Drugi smo imeli čas za ogled postaje in jedenje piškotov. Na južno postajo prihajajo vlaki z naše strani, pa k nam tudi odhajajo. Zaradi lulanja smo morali potem dirkat po mestu kot v Benetkah. Najprej smo si od zunaj ogledali Zgornji Belvedere, od daleč pa spodnji Belvedere. Mimo spomenika Mariji Tereziji smo šli na ogled Hofburga, kjer so stanovali, ne slabo, avstrijski cesarji, se pravi tudi naši. Sledil je Trg sv. Mihaela s cerkvijo in Graben, ki je kužno znamenje. Nazadnje smo prispeli pred katedralo sv. Štefana. Potem smo dobili frej eno uro. Šle smo kupiti razglednice in na eno kofe. Klinc pa tako glavno mesto, če pa še placa ni nikjer. Smo končno našle en prostor, ampak kelner je bil ziher Črnogorec. Ga ni bilo od nikoder. Deset minut preden smo morale iti, se je pa prikazal in smo mu povedale, da se nam mudi, naj hitr tist kafe prinese, ki je, takole med brati koštal 3,30 eura (benti Evropo). Ampak kelnarju se ni mudilo, smo morale potem kofe na eks spit.

Ko smo prišle na zborno mesto, ni bilo nikjer nikogar. Al smo ta prve, al so pa že šli, rečem jaz. Pa Sonja od daleč zagleda en znan ksiht. Smo bile ta prve, nam je kar odleglo. Ko smo se vsi zbrali, smo odšli v Kapucinsko grobnico, kjer so pokopani, no, niso pokopani, ko pa truge kar na tleh stojijo, skoraj vsi cesarji in cesarice in njihovi sorodniki. So si vzeli čas, mi tudi, so si naredili lepe kičaste krste, ki so pa meni zelo ugajale. Škoda, da se bom dala sežgat, drugače bi si sigurno eno tako omislila. Za moje pojme in moj spomin je vodička nanizala malo preveč podatkov, tako da si nisem zapomnila skoraj nič. Vse skupaj je zelo dolgo trajalo. So me bolele nogice in križ. Zaradi dolgega ogleda smo morali dirkat na avtobus. Bili smo mnenja, da je bilo za ogled Dunaja izrecno premalo časa in smo se odločili, da bomo šli še enkrat za dva dni, da bomo videli vse od zunaj, pa še kaj od znotraj.

160726385-001Ne poznam nikogar, uniforme imajo pa lepe.
160726385-002S križcem označena je Jelka Domicelj.
160726385-003Tudi možje imajo lepe uniforme.
160726385zIzlet je bil na začetku poletja, 1. junija.

Kraj: Oplenac, Srbija
Datum: 1. junij 1931
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 26. 7. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: