Skip to content

1957 Sv. Vid – Svitek na glavi

24. 12. 2016

161122991Na lep poletni sta šli mama Marija in njena hči Jožica po vodo k štirni, ki je bila v dolini pod hišoVso vodo so morali znositi v hišo v škafih in to na glavi. Na glavo so si dale doma narejen svitek, nanj postavile škaf poln vode in previdno proti domu. Danes si niti ne predstavljamo, kolikokrat je bilo treba prehoditi isto pot s škafom na glavi, da je bilo vode dovolj za vse potrebe. In to ne glede na vremenske razmere.

Tukaj so imeli štirno v dolini pod hišo. Uporabljali so jo iz več bližnjih hiš. Postavljena je bila po vsej verjetnosti v bližini izvira, kajti vode v njej ni nikoli zmanjkalo. Na štirni so v vročih poletnih dneh lahko tudi posedali, saj je iz nje vel prijeten hlad. Pozimi so si morali najprej narediti pot, šele potem so šli lahko po vodo. Za zajemanje vode so imeli plehnat ajmer z dolgim lesenim ročajem. Imenovali so ga korc. Z njim so si napolnili škaf. Pri nekaterih hišah pa so imeli štirno ob hiši ali ob skednju in povezano z žlebovi. Spomnim se štirne z lesenimi žlebovi pri stari mami v Osredku. Pod žlebom je bila še ena polica za spravljanje korca. Tu so bili odvisni od količine dežja, zato se je lahko zgodilo, da so v suši ostali celo brez vode. Ker pa so bile štirne zelo globoke, se je to dogajalo zelo poredko. V vsakem primeru pa so morali vodo do doma nositi na glavi s pomočjo svitka.
161122991-001 V ozadju slike je lepo videti mamo, ki že hiti z vodo na glavi proti domu.

Jožica pa se je pred težkim opravilom še usedla v travo in se nasmehnila v fotoaparat. Kdo je bil na nasprotni strani lahko le ugibamo.

p3300349 Na fotografiji je en star svitek in dva nova, ki ju je 2013 naredila Janja Sterle.

Več: https://stareslike.cerknica.org/2013/04/10/1930-babno-polje-velikonocni-zegen-in-svitki/

Slovarček:

  • štirna: zbirališče za vodo, vodnjak
  • škaf: posoda za vodo
  • plehnat: iz pocinkane pločevine
  • ajmer: vedro
  • korc: korec, vedro z dolgim lesenim ročajem

Kraj: Sv. Vid
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 22. 11. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anajedrt permalink
    25. 12. 2016 18:40

    Zanimivo, kako so te ženske nosile vodo na glavi po hribu gor pa še visoka trava, ponekod pa tudi kamenje, pa se ni nič polilo. Tudi jaz sem takole nosila vodo, pa sem škaf držala z eno roko, drugače ni šlo. Vesela sem, ko vidim Jožico, mojo sošolko in dobro prijateljico. Hvala Danici in Starim slikam.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: