Skip to content

1908 Avstro-Ogrska – Leseni pozdravi

30. 12. 2016

160726493Razglednica oziroma dopisnica sama po sebi ne bi bila nič posebnega, če ne bi bila narejena iz debelejšega furnirja.

Iz njega je izdeloval hišice moj stric Albin in tudi meni je naredil eno, ki je tekom let izginila neznano kam.

Furnir oziroma nerabne ostanke je iz tovarne nosila mama, ker je bil dober za podneto in za stričeve umetniške podvige. Jesenov je dišal po maslu in je bil skoraj bel, ebenov je dišal po cimetu in je bil temno rjav. Všeč mi je bil njihov vonj. Mama pa ni nosila iz tovarne le ostankov furnirja in smrad po razredčilu, pomešan z vonjem nitrolaka, ampak tudi zanimive zgodbice.

Nekega lepega popoldneva je snažilka odprla vrat pisarne in zagledala sodelavko in sodelavca enega z drugim oziroma pri edinem kmečkem opravilu, pri katerem se ne kadi. Bila je tako zaprepadena, da je morala nekomu zaupati. Ampak je slabo izbrala. Povedala je največji čenči in kmalu je cela fabrka vedela, kdo s kom in kje. Sicer pa kaj se to pravi – povzročati tak stres ubogi snažilki.

Nekaj podobnega se je nekoč zgodilo tudi naši mami v tovarni (saj boste sami uganili v kateri), ko je zmanjkalo nitrolaka in ga je šla v skladišče iskat. Tam je na stolu sedela sodelavka, pred njo pa je stal preddelavec s spuščenimi hlačami. Sodelavka se je hitro znašla in rekla: »Veš, Verona, gledava, kdo je bolj zagorel.« Ker je bilo ravno po dopustih. »Kar dajta«, je rekla mama, ki se je resda rodila zjutraj, ampak ne tistega jutra in ji je bilo takoj vse jasno. Tudi to, zakaj ima »una« večjo plačo kot ostale. Pa pravijo, da se Slovenci ne razmnožujemo dovolj. Saj se, samo haska ni nobenega.

160726493zDatum nastanka sem določila po znamki, ki nosi letnico 1908. Tega leta je bila 60-letnica Avstro-ogrske monarhije in izdali so serijo znamk s portretom Franca Jožefa.

Slovarček:

 • furnir: v tanke plasti, liste zrezan les
 • podneta: netivo, npr. trske za podkuriti
 • eben: tropsko drevo, ki daje dragocen trd, temen les
 • nitrolak: poljudno – raztopina nitrata celuloze v organskem topilu, strokovno – nitrocelulozni lak

Viri:

Kraj: Avstro-Ogrska
Datum: neznan, okoli 1908
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 26. 7. 2016
Oblika: lesena razglednica

3 komentarji leave one →
 1. Ivanka Gantar permalink
  30. 12. 2016 07:43

  Popravljam svojo veliko napako. Leta 1908 je bila 60-letnica vladanja Franca Jožefa (in ne 60-letnica AO monarhije), zato so izdali serijo znamk z njegovim portretom. Joj!

 2. franc mazi permalink
  30. 12. 2016 08:50

  Če novo leto ne bo prav prijazno, se pa vsaj od starega poslavljamo z žlahtnim humorjem. Ivanka, čestitam!

 3. martahren2112 permalink
  1. 01. 2017 22:17

  Zanimiva razglednica, dobro ohranjena, da je prenesla pot do Zagreba (Agram so Nemci ali Avstrijci poimenovali Zagreb).

Dodajte komentar

%d bloggers like this: