Skip to content

1940 Stari trg – Poljanska dekleta

10. 01. 2017

161207054To so dekleta z Dolenjih Poljan le malo pred vojno. Kdaj in kje je bila slika posneta, lahko sklepam samo posredno po pripovedi moje mame, ki je sama v enakem okolju in obleki fotografirana na drugem posnetku. Rekla je, da se je slikala pred vojno po maši ob nekem dogodku v Starem trgu.

Tu so se zbrala dekleta z Dolenjih Poljan, z njimi pa je tudi vrstnica in prijateljica z Gorenjih. Lepo so se razvrstile pred zeleno ozadje ob cerkvi – to vem zaradi tiste druge slike, kjer je moja mama povsem enaka, v ozadju pa se vidi del razpela na južni fasadi starotrške cerkve in nekaj grmovja z enakimi listi kot tukaj.

“Poljanska dekleta so làhko lepé –
ko sonce posije pa v senco beže,”

pravi ljudska pesem, a se lahko nanaša na to sliko le v tistem delu, ki govori o lepoti, pred soncem pa Poljanke niso mogle bežati in jim tudi treba ni bilo, saj njihovi lepoti ni škodilo. Sicer se pa pesem menda nanaša na Poljansko dolino, naše Poljanke pa so tukaj lepe kot pušeljc, sonce gor ali dol. Oblekle so nedeljske obleke in peš prišle v Stari trg z Dolenjih Poljan, ena celo z Gorenjih. Kar dolga pot, zlasti če si obut v lahke šulne. Fotografije se spomnim še iz otroštva, imen deklet pa si nisem zapomnila. Vprašanje je, če mi jih je mama sploh povedala glede na to, da nekaterih nisem nikoli videla. Šele nedavno mi je vsa imena napisana prinesla Fani Truden.Po vrsti od leve stojijo:

 • Zofija Okoliš, Okoliševa z Dolenjih Poljan, moja mama;
 • Malka iz Loškega Potoka, natakarica pri Knausovih,
 • Novakova Micka, Marija Grbec, z Dolenjih Poljan, poročena Palčič;
 • Micka, ki je bila služkinja pri Urhovih;
 • Marija Okoliš, Okoliševa, naša teta Micka;
 • Mežnarjeva Malka iz Gorenjih Poljan, poročena v Babnem Polju;
 • Micka Strle, Knausova.

Malo statistike: dve dekleti sta doma od Okoliševih, dve sta na Poljanah služili, dve sta povezani s Knausovimi, dvema je ime Malka – štirim pa Micka …

Dolenje Poljane so bile takrat sicer majhna, a zelo vitalna vas z gostilno, šolo in dovolj dela, da so ga lahko dobila celo dekleta iz drugih krajev! Leta 1942 so bile oboje Poljane požgane, ljudje pa internirani ali izgnani, kolikor jih ni že prej šlo v partizane. Po vojni sta bili vasi sicer obnovljeni, a nikoli več nista zaživeli tako kot prej, Gorenje Poljane menda sploh nimajo več nobenega stalnega prebivalca.

161207054-001Prva z leve je moja mama. Če ima lase trajno nakodrane – kar pa ni zanesljivo, saj je imela nekoliko valovite že po naravi – potem bi bila slika posneta leta 1941 ali na začetku 1942, saj mi je pripovedovala, da še ni imela osemnajst let, ko si je dala prvič trajno nakodrati lase pri frizerki Polakovi v Starem trgu, in to prav 19. oktobra 1941, ko se je zgodil napad na Lož! Večkrat je povedala, da se je iz Starega trga z novo trajno na glavi vračala peš po cesti proti Markovcu domov na Poljane, ko je začelo pokati nekje pri Ložu. Pospešila je proti domu, vendar je na pobočju takrat še ne zaraščenega Markovega hriba vseeno opazila neke ljudi, ki so prav tako nekam hiteli. Ko je bil še čas, da bi jo vprašala več, me je bolj zanimala trajna kot tisti ljudje. Zdaj lahko le ugibam, da je mogoče videla partizane, ki so se po napadu umikali na Knežjo Njivo ali pa le delavce, ki so kaj počeli v gozdu in so ob streljanju hiteli na varno. Ker o trajni nisem prepričana, sem sliko glede na mamino omembo o predvojnem času datirala z letom 1940. V tem primeru ima mama na sliki kakih sedemnajst let ali celo manj in je najbrž najmlajša od vseh.

Drugo dekle na sliki je bilo doma iz Loškega Potoka, bila je kelnarca v gostilni pri Knausu, ime pa ji je bilo Malka. Tretja je postavna in prijazna Novakova Micka, ki je imela v mladosti toliko občudovalcev, da so ji mnoga dekleta zavidala.

161207054-002Tudi tu je prvo dekle visoko in postavno in tudi njej je ime Micka, kot tistima dvema ob njej – druga z leve na tem izseku je namreč naša teta Micka, sestra moje mame.

Tretje dekle je prišlo v Stari trg z Gorenjih Poljan. Rekli so ji Mežnarjeva Malka, poleg nje pa stoji Knausova Micka.

Ko sem kot otrok ogledovala to sliko, so me najbolj zanimale obleke in še vedno se mi oko ustavi na njih. Kdo jim jih je šival in po čigavi zamisli? Vse te ovratničke, gumbke, naborke, plastrone, obrobe? In obute imajo židane štumfe, kajne? V rokah pa vsaka drži svoj tuašlc oziroma taško, kamor je shranila paternašt, knišco, robec in morda v prgominu kak dinar za v muto.

161207054zSliki se pozna, da je bila prilepljena v album, in sicer z doma narejenim lepilom, ki se mu je reklo “puop”. Narejen je bil zelo preprosto: v majhni posodici mešaš žlico moke in žlico vode toliko časa, da nastane gladka vlečljiva masa, ki jo samo še naneseš na papir, prilepiš, kar želiš in počakaš, da se posuši. “Puopa” se skoraj več ne uporablja, besedo izpeljano iz tega imena pa včasih še, na primer: “Če ne boš tiho, ti bom eno prpuopou!”

Slovarček:

 • tuašl, tuašlc: ženska ročna torbica
 • taška: ženska ročna torbica
 • patrnašt: molek
 • knišca: molitvenik
 • prgomin, frgomin: denarnica
 • šulne: nizki čevlji, šolni
 • trajna: trajno kodrani lasje

Viri:

 • Fani Truden, Stari trg

Kraj: Stari trg
Datum: 1940
Avtor: ni znan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 7. 12. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: