Skip to content

1937 Velike Bloke – Poroka pri Lenčkovih

21. 01. 2017
tags:

160903644 Bločana, Helena Modic, Janezova iz Velikih Blok in Ivan Korošec, Lenčkov s Hudega vrha, sta se poročila v Ameriki še pred prvo svetovno vojno. Domov sta se vrnila takoj po koncu vojne s štirimi hčerkami: Ženi (Ivanka), Meri (Marija), Juli (Julka) in Malči, ki pa je umrla kmalu po prihodu domov. Doma je bila rojena še hči Olga. Helena in Ivan sta obnovila staro Janezova hišo v Velikih Blokah, jo razširila in odprla trgovino in gostilno. Z Ivanom je prišlo tudi novo hišno ime pri Lenčkovih. Jeseni leta 1937 so imeli pri hiši ohcet. Za zeta je prišel sosed Karel Mazij – Matevžev in za ženo vzel domačo hčer Meri.

Po dolgi gospodarski krizi je z začetkom gradnje bloških vojašnic Lenčkova gostilna uspešno poslovala, za trgovino pa so iskali novo strokovno moč. Leta 1911 rojeni Matevžev Korle, ki je imel sedem bratov in eno sestro, se je za trgovca izučil v Mariboru. Po končani učni dobi je delal pri trgovcu Brusu v Logatcu in kot pravi izročilo, so ga prav Brusovi priporočili Lenčkovim za vodenje trgovine. Spletla se je ljubezen in oktobra 1937 sta se 24 letna Meri in 26 letni Karel vzela. Pred odhodom k poroki se je del svatov slikal pred nevestino hišo. Čeprav je bilo sredi oktobra kaže, da je bilo zelo hladno, saj so vsi toplo oblečeni v plašče, moški z obveznimi klobuki, saj jih je čakala štiri kilometrska pot s konjsko vprego k Fari. Za furmana je bil najstarejši Matevževih bratov Janez, ki je bil do takrat tudi edini že poročen. Korletu je bil za pričo brat Lojze – moj oče, ki je imel doma krojaško delavnico. Meri je za pričo vzela svojo mlajšo sestro Julko. V farni cerkvi ju je poročil takratni župnik Anton Hren.
160903644-001 Na klop sta sedla ženin in nevesta. Nevesta je imela velik poročni šopek, okoli vratu krzno kune belice, pokrita je bila z modnim klobučkom s tančico, kar daje vedeti, da so nekatere navadi Lenčkovi prinesli iz Amerike. Zadaj stojita ženinov brat Janez in njegova žena Amalija pokrita z belim šalom.
160903644-002Ob nevesti sedi njen oče in hišni gospodar Ivan Korošec, ki si je že prižgal ohcetno cigaro, in njegova sestra Zofka, ki je bila poročena k Jermanu na Dolenje Jezero. Za čuda se za slikanje ni pokrila. Zadaj stojita priči ženinov brat Lojze in nevestina sestra Julka. Tudi Julka ima plašč s krznenim ovratnikom, modni klobuček s tančico pa pokriva lepo frizuro. Slikali so se pred vhodom v gostilno, kjer so v kamniti okvir vrat še danes vklesane začetnice gospodarjevega imena IK, letnica gradnje hiše 1921 in takratna hišna številka 47.
160903644z Trije Korletovi bratje so bili takrat že v Franciji, najmlajši Jože tudi ni bil doma, ker se je učil za zidarja v Slovenj Gradcu, France pa je bil kraljevi finančni uslužbenec v Makedoniji. Na sliki tudi ni njegove sestre Malke in staršev pa tudi nevestinih sester ter matere. Sliko sta Meri in Karel podarila njegovemu bratu Francetu in se je ohranila v družinski zbirki na Rakeku.

Ivan Korošec, kmet, trgovec in gostilničar ter ustanovitelj bloškega gasilskega društva, je kmalu po poroki zbolel za pljučnico in umrl v bolnišnici v Ljubljani. Meri, mati treh otrok, Dragota, Janeza in Lidije, je po hudi bolezni umrla leta 1956, stara 43 let. Njen pogreb je ostal eden mojih prvih živih otroških spominov. Karel je po vojni uspešno vodil bloško Kmetijsko zadrugo in zato ostal v lepem spominu mnogih Bločanov.

Tradicijo Lenčkove gostilne v Velikih Blokah danes nadaljuje Gostilna Miklavčič, ki jo je po drugi svetovni vojni z možem Ivanom odprla Lenčkova Olga.

Viri:

  • Jože Mazij st., Velike Bloke
  • Drago Mazij, Cerknica

Kraj: Velike Bloke
Datum: 18. 10. 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Mazi, Rakek
Skenirano: 3. 9. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: