Skip to content

1967 Rakov Škocjan – Barska ekipa

19. 02. 2017

161119921Ekipa bara v Rakovem Škocjanu, pripravljena na večerno delo, ki so ga, kot vidimo po elegantnih oblekah, jemali skrajno resno.

Od otvoritve hotela v Rakovem Škocjanu leta 1963 je preteklo kar nekaj vode. Bar so odprli 2. marca 1967, a ne na veselje vseh. Citiram: »V Rakovem pri Škocjanu na Dolenjskem so “za pospeševanje turizma” odprli nočni lokal. Proti temu je v “Delu” odločno nastopil planinski pisatelj Pavel Kunovar. Njegov protest je malo kasneje podprl v istem listu Ciril Jeglič. Izjave obeh so dokaz, da — hvala Bogu! — je še dovolj ljudi v domovini, ki niso padli v mlakuže in imajo tudi pogum, da svoje misli izražajo v javnosti.« (Misli, mesečnik za versko in kulturno življenje Slovencev v Avstraliji, leto 15, številka 5, maj 1967, stran 133).

Res je Avstralija daleč, ampak preden se ob nekaj spotikaš, preveri imena, da se ne bo treba meni spotikati obnje. Škocjan za enkrat še ni na Dolenjskem, Pavel Kunaver je bil pa tudi že tedaj precej znan.

Obisk Rakovega Škocjana, posebej hotela, se je po otvoritvi bara močno povečal. Imel je mednarodni program z dvema strip tease plesalkama. To je bilo tisto, ker je vleklo obiskovalce. Prvič v zgodovini je na Notranjsko prišel kanček nočnega življenja, kot so ga poznali v večjih središčih bivše domovine in po svetu. Že ob odprtju, ko se turistična sezona sploh še ni začela in se bar na širšem območju še ni uveljavil, so prodali poprečno 35 vstopnic na večer kar je pomenilo dve-tretjinsko zasedenost. S tem so bili pokriti vsi stroški obratovanja. Ob vikendih pa je bil naval tolikšen, da je postal bar premajhen za vse obiskovalce. Natakar na sliki je tedaj v šali dejal, da bi morali prodajati še vstopnice za stojišča.

Obisk je bil tolikšen, da je podjetje Škocjan začelo razmišljati celo o najemu zasebnih vikend hišic, da bi lahko prenočili številne goste. Štirinajst ležišč v hotelu je namreč skoraj v celoti zasedalo osebje in nastopajoči umetniki.

161119921-001Nataša Podobnik, kuharica, skrajno desno Tone Kovač, natakar iz Prezida.

161119921-002Levo Mirko Vidrih, desno ne vemo.
161119921zVsak zapis je bolje kot nič.

Viri:

 • Glas Notranjske, leto VI, številka 4, 1. april 1967
 • Anica Truden

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: februar 1967
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Truden
Skenirano: 19. 11. 2016
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anton Kovač, Lj. 16, 6310 Izola permalink
  1. 07. 2018 11:15

  Pozdravljeni, sem Anton Kovač, upokojeni višješolski predavatelj-stanujem v Izoli. Perpoznal sem se na stari sliki-bar v Rakovem Škocjanu iz leta 1967 v aprilu mesecu. Na sliki smo: Nataša Podobnik, vodja kuhinje, glasbena skupina iz Varne-Bolgarija, Bianko Biankov: Sašo, klavir in bobni, Bianko Biankov, saksofon in violina, Snežka, pevka in klavir, Anton Kovač iz Prezida, barman , Mirko Vidrih iz Rakeka, koordinator in Pope, bobni in klarinet…
  Lepo in s ponosom se vračam v te stare čase z ogromno dela, ponosa in ljubezni.
  Lepo prosim za ime lastnika te lepe fotografije.
  Lep pozdrav na Notranjsko.
  Anton kovač, Ljubljanska 16, 6310 Izola

Trackbacks

 1. 1965 Rakov Škocjan – Pred hotelom | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: