Skip to content

1938 Rakek – Posvetitev nove cerkve

5. 03. 2017

161119920Nekdaj so se ljudskih in verskih slavij udeleževali v narodnih nošah, tisti, ki so jo premogli, saj ni bila poceni.

Stara cerkvica sv. Urha na Rakeku je bila dolga 16 in široka 6,5 metra, zidana iz kamenja in prav tako zvonik. Sčasoma so cerkvico nekoliko predelali. Stranska vrata na južni strani so spremenili v kapelico in vanjo postavili oltarček sv. Družine, na nasprotni strani pa sv. Antona.Cerkev je bila postavljena, ko je Rakek še štel kakšnih 35 hiš. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa se je število hiš povečalo na približno dvesto in okrog 1300 prebivalcev. Cerkev je postala premajhna, zato so v letu 1934, na iniciativo župnika Štrajharja, začeli razmišljati o novi cerkvi, v katero bi bila vključena tudi obstoječa. Arhitekt Plečnik in njegov asistent Valentinčič sta zasnovala svojevrstno moderno cerkev in 22. julija 1935, po maši, so Rakovčani zabili prve količke. Zavihali so rokave, pljunili v roke in prijeli za delo s tako vnemo, da je že septembra istega leta škof Rožman blagoslovil temeljni kamen. Leta 1936 so dela zastala, a so zato v letu 1937 nadaljevali še z večjo vnemo in istega leta zaključili gradnjo. Glavno breme so nosili župnik Štrajhar, posestnik Godeša, oba ključarja Gabrenja in trgovec Oblak. Med dobrotniki ne smemo pozabiti škofa Rožmana, kneza Windischgraetza in banovine. Vsi domačini so pomagali po svojih močeh: z denarjem, materialom ali delom.

Cerkev je zunaj iz samega rezanega kamna, znotraj iz opeke. Okna so betonska. Vsa gradbena dela je opravila tvrdka Curk iz Ljubljane. Streha je iz pločevine in znotraj kasetirana. Pročelje krasi veliko Katarinino kolo.

161119920-001Leva je Milka Svet, roj. Vidrih.
161119920-002

  • Prva z leve je Stražišarjeva,
  • neznan,
  • Beričičeva,
  • Mirko Vidrih.
161119920zTo je pa z lično pisavo verjetno napisal Mirko.

Slovarček:

  • kasetiran strop: strop, najprej narejen iz lesenih nosilcev, ki so lahko primarni in so položeni v eni smeri, položeni v dveh smereh pa tvorijo kasetiran strop.
  • Katarinino kolo: Rozeta, ki jih imenujemo tudi Katarinino okno po sv. Katarini Aleksandrijski, ki je bila obsojena in usmrčena na kolesu z ostrimi noži.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 30. oktober 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Truden
Skenirano: 19. 11. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: