Skip to content

1936 Rakek – Blagoslov temeljnega kamna

10. 12. 2015

151016137-002 Pričujoča fotografija se je znašla v arhivu Toneta Arka in je redka. Pa vendar se je našla še ena, hranijo jo gasilci PGD Planina pri Rakeku, ki so na sliki med drugimi gasilci. Kopijo so dali tudi za arhiv PGD Rakek, katerega predstavniki so ravno tako navzoči ob blagoslovitvi temeljnega kamna za novo cerkev na Rakeku.

O novi cerkvi na Rakeku smo že pisali. Blagoslov Temeljnega kamna je opravil škof Rožman 14. junija 1936. V publikaciji Slovenski dom je čez dva dni izšel naslednji članek: ”

Rakek, 16. junija – Dan, ki bo v zgodovini Rakeka zapisan z zlatimi črkami, je bila pretekla nedelja. Tedaj je bila namreč v Cerknici birma in ob tej priliki je škof dr. Rožman tudi blagoslovil temeljni kamen za novo cerkev na Rakeku. V predvojnem času je bil Rakek le majhna vasica. Cerkev, ki je bila postavljena pred več 100 leti, je bila pač tistim časom in številu tokratnih prebivalcev primerna. Kajti takrat si gotovo ni nihče mislil, da bo kdaj potekala državna meja ravno za Rakekom. Ko pa je do tega prišlo, tedaj se je začela ta mala vasica hitro večati, postajati vse lepša in lepša, tako da zdaj nalikuje kar majhnemu mestecu ali večjemu trgu. S tem naraščanjem pa je rastla tudi potreba nove cerkve. Toda prišli so slabi časi, na zidavo kakšne večje stavbe ni bilo možno misliti. Toda Rakovčani se niso ustavili. Šli so in nabirali darove ter pričeli graditi. Sami so vozili kamenje iz bližnjih kamenolomov in tudi delali so. Pa ne le sedanji prebivalci Rakeka, tudi oni, ki bivajo v tujini, niso pozabili domačinov. Poslali so darila, kolikor ja bilo pač v moči posameznika. Šlo je, šlo a končno se je ustavilo. Viri so pošli in sedaj čakamo novih. V nedeljo popoldne se prevzvišeni pripeljali iz Cerknice v spremstvu več duhovnikov. Rakovčani so ga čakali pred pokopališčem, kjer je gospod škof izstopil. Po izrečeni dobrodošlici so šli na pokopališče, od tu pa v cerkev, kjer je bila kratka adoracija. Po adoraciji je prevzvišeni vzidal ustanovno listino in vse ostalo. Po izvršenem obredu je škof nagovoril navzoče in jih bodril, naj započeto delo veselo in korajžno nadaljujejo. Po končanem govoru je bilo cerkveno darovanje. Rakovčani ne bodo obupali, ampak bodo napeli vse sile, da bo tako kmalu postavljena cerkev Srca Jezusovega, ki jim bo poplačalo vse njihove žrtve in dela.”

151016137 Temeljni kamen stoji ob glavni cesti. Škof Rožman je ravno sredi dela, ostali trije duhovniki so tokrat le pomočniki. Eden med njimi drži škofovo palico. Včasih so pravili, da bo duhovnik, ki nosi ob slovesnostih škofovo palico, kmalu premeščen. Eden od možakarjev poleg škofa je iznajdljiv, saj je svoj klobuk obesil kar na zeleno okrasje, da ga ni motil pri pobožnem opravku.
151016137-001Med množico fantičev ima eden na rokavu bel trak, drugi pa v gumbnici bel nagelj. Sklepam, da sta bila v Cerknici pri birmi.

Za gasilce pa vemo, da so bili Unški, planinski in rakovški.

Slovarček:

  • adoracija: oboževanje, v krščanstvu pa češčenje (ni napaka) najsvetejšega
  • češčenje: izkazovanje časti z molitvami ali obredi: češčenje Marije, svetnikov
  • čaščenje: glagolnik od častiti: ogiba se čaščenja in slave; ta ženska je vredna čaščenja;

Viri:

  • Slovenski dom (16.06.1936), letnik 1, številka 135. URN:NBN:SI:DOC-PLX5X6F2 from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 14. junij 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 16. 10. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: