Skip to content

1929 Cerknica – Motor BeSA

16. 04. 2017
by

170206443Slika iz leta 1929 je nastala v Cerknici. Motorist je Anton Mele, znani cerkniški podjetnik kovinarske in avtomehanične stroke, ki se s svojo Beso pelje po cesti iz Dolenje vasi proti Cerknici. Neznani fotograf ga je slikal pred njihovo hišo. Na levi strani se vidi poslopja Jagenške domačije z žago Danes je tu del ceste pred avtobusno postajo, nasproti frizerskega salona Maša. S tega mesta se danes Jagenških stavb ne vidi, ker je ta stran ceste zaraščena z grmovjem.

Motorji so bili takrat redkost, zato je bila vožnja z njim toliko bolj atraktivna. Široko krmilo je prisililo motorista v sključeno držo, tako da je zgledal prav športno. Hlače ima zatlačene v čevlje, najbrž zato, da se ne umažejo ali pa, da jih ne zagrabi kakšen vrteči del mašine ali pogonske verige. Takratne ceste so bile bodisi prašne bodisi blatne, zato je motor tudi precej umazan. Kje ga je Anton kupil ni znano, vemo pa, da je bil kar dolgo pri hiši, saj je ta motor videti tudi na sliki iz leta 1935, ki smo jo predstavili v prispevku o Meletovi delavnici. To je bil najbrž njegov prvi motor, kasneje jih je imel še kar nekaj, kar priča, da je bil pravi motorist.
170206443-001Oblačila bolj spominjajo na delovno obleko, motoristična so samo očala, pa še ta niso nameščena na očeh. Verjetno je šlo samo za krajšo vožnjo. Kot večino motorjev iz tistih časov tudi ta nima luči, ker le ta ni bila tovarniško vgrajena, niti ni bila obvezna. Ima pa veliko troblo, ki je bila verjetno bolj za okras, kot za uporabo, saj so v tistih časih motor zagotovo prej slišali kot pa videli.
170206443-002Motor je 350 kubični BSA, model L25, iz leta 1925. Proizveden je bil v angleškem podjetju Birmingham Small Arms Company (BSA), ki je izdelovalo vojaško in civilno strelno orožje, vozila in motorna kolesa ter drugo vojaško opremo.

Na prednjem blatniku motorju je registracija SL.595. Po razpadu Avstro-Ogrske in ustanovitvi Kraljevine SHS so imela vozila v naših krajih registracijo z začetnima črkama SL in številko. Te oznake so veljale do leta 1929, po nastanku Kraljevine Jugoslavije, so jih nadomestile tablice z modro pasico in rdečo številko 2. Veliki obroči na kolesih so zavore.

170206443zZadnja stran fotografije ima obliko razglednice, kar je bilo takrat običajno.

Slovarček:

  • Besa: motorno kolo znamke BSA
  • trobla, troblja: zvočna signalna naprava pri motornih vozilih
  • mašina: stroj, motor

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 6. 2. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: