Skip to content

1953 Ljubljana – Berta Meglič

11. 07. 2017


Fotografija je bila posneta nekje v Ljubljani, v času snemanja slovenskega filma Vesna leta 1953, saj so vse tri mlade dame sodelovale pri ustvarjanju tega projekta. Prva z leve je Berta Tekavec takrat že poročena Meglič, druga je Metka Gabrijelčič, ki je v filmu igrala Vesno, tretja Hilda Jurečič, prav tako maskerka in kasneje dolgoletna Bertina prijateljica. Avtor je bil najverjetneje fotograf in eden prvih slovenskih kamermanov Franjo Meglič, Bertin mož.

Berta je naše gore list. Kot mlado dekle je bila v Vidovskih hribih dobro poznana, saj sta bila oba njena starša doma od Sv. Vida. Njena mama je bila Ivanka Bavdek, sestra gostilničarja Poldeta Bavdka, Bertin oče je bil Jožef Tekavec, Bahnetov iz Rudolfovega, bil je starejši brat mojega očeta oziroma moj stric. Berta se je rodila leta 1929 v Ljubljani in je bila šesta od devetih otrok. Oče Jožef je bil organist, zborovodja in cerkveni upravitelj, zato so se selili iz fare v faro, kjer so organista potrebovali. Mama Ivanka je bila šivilja. Nazadnje so živeli na Rudniku pri Ljubljani. Njihov najstarejši sin Ludvik je bil ubit na začetku vojne, star 23 let, vsi ostali pa so se izšolali in pridobili zanimive poklice. Berta, njene sestre in brat Zdravko so velikokrat prikolesarili čez Rakitno k Sv. Vidu in tu ostajali kar nekaj dni, ali pa čez počitnice, saj so imeli sorodstva res veliko.

Berta se je izučila za frizerko in kozmetičarko, potem pa se je specializirala za maskerko v filmskih šolah v Beogradu in Parizu. S snemalcem Franetom Megličem se je spoznala ob snemanju filma Svet na Kajžarju in se z njim kmalu poročila. Svojo ustvarjalno pot je začela že pri prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji leta 1948. Sledili so filmi, Kekec, Tistega lepega dne, Ne joči Peter, Vesna, Kala, Vdovstvo Karoline Žašler, Idealist in še več kot 50 drugih filmov. Njeno delo so visoko cenili in jo vabili k maskersko zahtevnejšim delom kot je bil Winnetou, ter vojna filma Bitka na Neretvi in Sutjeska, v katerih je maskirala Richarda Burtona, Orsona Wellsa in Yula Brynnerja.

Vsega skupaj je kot maskerka ali kreator maske sodelovala pri več kot 200 filmih, tako doma v Sloveniji oziroma v Jugoslaviji, Italiji, Nemčiji in Franciji. Bertini sestri Anda in Vlasta sta bili likovnici, prva litograf in druga slikarka. V Cleveland v Ameriko je prva odšla Vlasta, v sedemdesetih pa za njo še Anda. Obe sta Berti iz Amerike pošiljali kvaliteten material za njeno delo.

Berta Meglič je za svoje delo dvakrat prejela zlato Puljsko areno, nagrado Prešernovega sklada leta 1987 za oblikovanje maske Doktor, Christophoros, Kormoran in Čas brez pravljic. Leta 1997 pa nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo. Svoje znanje je prenašala na mlajše na akademiji za gledališče, film in televizijo. Berti je posvečen del postavitve Slovenskih filmskih igralcev v muzeju v Divači.

Z mojo sestrično Berto in njenim možem Franetom smo se nazadnje videli oktobra 2006 v Žerovnici na pogrebu bratranca Zdravka Plosa, kjer je potožila o slabem zdravju. Umrla je dva meseca za tem 26. 12. 2006.

Berta Meglič s svojimi leta 1955. Slika je bila posneta na pokopališču na Rudniku. Verjetno je Frane fotoaparat dal nekomu, da je pritisnil na sprožilec.

Spodaj levo:

 • Berta Meglič,
 • zraven njena nečaka Dušan in Matjaž, Andina otroka,
 • poleg sedi njen mož Frane Meglič

Druga vrsta:

Zadaj:

 • Andin mož Jože Mlakar in
 • Bertina sestra Justa.

Viri:

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1953, 1955
Avtor: Frane Meglič
Zbirka: Bojana Pravst
Skenirano: 7. 6. 2017
Oblika: 2 fotografiji

4 komentarji leave one →
 1. Ivanka Gantar permalink
  11. 07. 2017 07:32

  Impresivno.

 2. Anonimno permalink
  13. 07. 2017 08:48

  Res je, impresivno. Brez računalnikov so delali Filme z veliko začetnico…

 3. martahren2112 permalink
  13. 07. 2017 21:06

  Odlično, gospa Ana, le kje ste dobili vse te podatke. Z veseljem sem prebrala, hvala!

 4. anaivani permalink
  13. 07. 2017 21:26

  Večina teh podatkov sem dobila od hčerke Bertine sestre Juste, Bojane Pravst iz Škofje loke. Nekaj pa seveda na internetu. Sicer pa živi Bertina družina na Zaplani pri Logatcu, kjer je živela tudi Berta.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: