Skip to content

1975 Cerknica – Vojak JLA na dopustu

8. 08. 2017

V času Jugoslavije, ko so naši mladi fantje še služili obvezni vojaški rok v JNA, je nastalo veliko slik podobnih današnji. Slika za spomin v vojaški obleki, s svojci, v domačem kraju. Čast in ponos je bilo nositi vojaško obleko.

 

Slika je nastala na dvorišču cerkniškega fotografa Žnidaršiča. Pri fotografu so se oglasili Dragarjevi – sosedje po Ivankini strani. Jernej Lovko – Nejc je bil na zasluženem vojaškem dopustu. Iz Beograda je prišel na obisk tudi njegov bratranec Bogo, sin Ivankine sestre. Mogoče je prišel v Cerknico ravno zato, da je videl Nejca kot vojaka. Seveda pa si težko zamislimo ponosnega očeta, da ne bi še sam poziral ob svojem sinu. V ozadju se vidi rojstna hiša Nejcove mame Ivanke, ki je danes ni več. Stoji pa na tem mestu hiša, v kateri sta Grifon in vulkanizerstvo Šega.
Vsi trije zrejo nekam v daljavo – v boljšo prihodnost? Ali je bilo to samo navodilo fotografa?

Ponosni vojak Nejc Lovko, poleg njega je še bolj ponosen njegov oče Žovi Lovko. Tretji je bratranec Bogo iz Beograda.
Mama Ivanka si je zapisala dragocene osnovne podatke. In kot vidimo iz njenega zapisa je svojega sina še vedno imenovala Nejko, kljub vojaški suknji.

Slovarček:

  • JLA in JNA: v rabi sta bili obe kratici, slovenska “Jugoslovanska ljudska armada” in srbohrvaška “Jugoslovenska narodna armija”.

Viri:

  • Ivanka Lovko

Kraj: Cerknica
Datum: 1975
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ivanka Lovko
Skenirano: 30. 9. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: