Skip to content

1950 Rakek – Očetje in hčere

9. 08. 2017

Trije očetje, tri hčere, eno samo veselje. Pa pravijo, da včasih očetje otrok niso imeli hmerk, ker je bilo to delo »za babe«, oni pa so imeli »muška posla«, karkoli že to pomeni.

Ko sem bila majhna, približno toliko, kot punčke na sliki, pa tudi še potem, me je pazila stara mama, ker vrtca ni bilo. Stari straši so nas naučili življenjskih modrosti. Že kot otrok sem imela rada vlake. Kar naprej sem težila staremu atu: »Oče, pejva na potajo!« Pa sva šla. Bila sva v parku Zvezda, jaz sem gledala vlake, stari ata pa je včasih zaspal in takrat sem jo jaz podurhala k Selimu na zastonj sladoled.

Ko se je rodil moj bratranec, sem jaz pripadla stari mami, staremu atu pa on. In od tedaj je »na postajo« vodil njega. In ravno tako večkrat zaspal. Bratranec pa ni bil kot jaz in ni uhajal na zastonj sladoled, temveč je čakal, da bi se varuh zbudil. Stara mama je bila pa tudi z vsemi žavbami namazana, kar sem podedovala po njej, in se je nekega dne, ko ju dolgo ni bilo domov, kar je bil indic, da stari ata spi, odpravila v park Zvezda, pobasala Sašota (vem, pravilno je Saša), ga odpeljala domov in skrila. Ko se je vrnil še stari ata, ga je vprašala, kje je Sašo in ker ni vedel, ga je nagnala, naj ga gre iskat. Bogi revež ga je iskal do teme, ko se je ves nesrečen vrnil in povedal, da ga ne najde. Takrat je stara mama pokazala Sašota. Konec dober, vse dobro, je vedel že Shakespeare. Ampak v park sta pa še hodila.

Od leve:

  • Avgust-Gustl Poženel s hčerko Marto,
  • Gustlov brat Lojz s hčerko Natašo,
  • Gustlov svak s hčerko Vesno.
 Hčerka Marta je mnogo let kasneje zapisala podatke o osebah na sliki.

Slovarček:

  • hmerk: za mar
  • muška posla: moške zadeve

Kraj: Rakek
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 3. 5. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: