Preskoči na vsebino

1964 Rakek – Pogled z unške strani

6. 10. 2017

Redek pogled na Rakek z unške strani in prav lepo je videti gol hrib nad ajnšnitom.

Leta 1964 je bila šola vpisana v sodni register z imenom Osnovna šola Jožeta Krajca Rakek.

Tega leta je podjetje Škocjan z vsem potrebnim inventarjem v skupni vrednosti 9.697.740 din opremilo Planinski dom na Slivnici. Občinska skupščina Cerknica pa je prispevala približno 15 milijonov din za dokončno dograditev doma. Velik umetniški prispevek je Slivnici poklonil notranjski umetnik, akademski slikar Lojze Perko, ki je na stenah v dveh sobah, v sgraffito tehniki in po Valvasorjevem opisu izdelal slivniške čarovnice, ki letijo na metlah, in hudiča, ki z bičem podi polhe. Tone Gornik se je kot predsednik gradbenega odbora povezal z direktorjem Etnografskega muzeja v Ljubljani dr. Borisom Kuharjem, ki je članom gradbenega odbora predstavil slikovni material po Valvasorjevih zapiskih o zgodovini Slivnice. Tako so dobili fotografije čarovnic in polhanja na Notranjskem. Tone Gornik je akademskemu slikarju Milanu Rotu posredoval zamisli o izdelovanju spominkov v obliki lutke čarovnice, ki leti na metli.

Prav tako leta 1964 je Podjetje Škocjan organiziralo v Hotelu Rakov Škocjan nočni bar s programom, ki je posloval tri leta.

Kar ti srce (in želodec) poželi: zelje, fižol, koruza, krompir pa še tisto kar je v štali.

Nekdo je bil zelo natančen.

 

Slovarček:

  • sgraffito: Sgraffito ali vrezanka (ital. sgraffiare – spraskati, ostrgati) je zidna slikarska tehnika, ki je predvsem primerna za dekoracijo fasad, uporabljajo jo tudi za dekoracijo notranjosti tako javnih kot zasebnih objektov.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 25. 7. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar