Skip to content

1950 Iga vas – Praznično razpoloženi fantje

11. 11. 2017

Sliko hrani Joži Novak, ki jo je podedovala od mame, ker je na njej tudi njen brat Jože Prevec, Jožičin stric. Ne vemo pa, kdo jo je posnel niti natanko kdaj – le da je bilo poletje lahko ugibamo. Po spominih in oceni starosti fantov, ki jih imajo na posnetku okoli dvajset, lahko domnevamo, da je slika nastala okoli leta 1950 ali pozneje. Fantje stojijo na okrašenem odru pred leseno steno gospodarskega poslopja, ki pa ga nismo prepoznali. Je bilo na veselici – mogoče pri Tomšču oziroma Magušarju sredi Iga vasi – ali kje drugje?

Fantje imajo šopke na prsih. So bili regruti? Harmoniko drži Franc Žnidaršič, Videc, oče Franca Žnidaršiča od Deltoidov, vendar pa se zdi, da je bil tam bolj za “foro”: ni v gvantu kot drugi, hlačnice si je poredno zavihal in tudi harmonike – vsaj da bi kdo vedel – ni imel niti znal igrati nanjo. Mogoče so fantje pogrešali Jagra, ki bi jim proti ponedeljkovemu jutru, ko bi se vračali domov, zaigral tisto: “Hruške, čiešpe, jabuka… ajns, cvaj, draj, ajns, cvaj, draj, mačka ima riep nazaj…”

V času nastanka posnetka so fantje najbrž bolj ali manj brezskrbno veseljačili, fantovali in uživali življenje, mogoče tudi peli in plesali. Če so odhajali za dve leti k vojakom, kolikor je takrat trajalo služenje vojaške obveznosti, so si morda v domotožju kdaj pozneje brundali tisto o svetem Antonu, ki mu rečejo tudi Kračar ali Praščar: “Preljubi svet’ Anton, vseh zaljubljenih patron, ti boš mojo ženko čuval, ko bom jaz pri ljubci spal!” Ali pa tole s spodnjega posnetka, ki ga je napravil Miloš Toni v MGC Gaber julija 2017 in so ga zapele Danijela Gerl, Pavla Zabukovec in Joži Novak:

Prvi na desni je Janez Bavec, Bločanov iz Nadleska, ki je bil pozneje dolga leta poštar v Loški dolini. Poleg njega stoji Franc Plos, Jernusov, tretji je Jože Prevec iz Iga vasi, brat Angele Prevec, ki je imela shranjeno to sliko, četrti na tem izseku je Slavko Mlakar, Kajžarjev z Babne Police.
Prvi je Slavko Strle, Krepajev, poleg njega Miro Nelec, Štorov, zadnji pa ostaja neznan. Spodaj je Franc Žnidaršič st., Videc iz Iga vasi.

Najstarejši med temi fanti je Slavko Strle, rojen leta 1929, ostali so mlajši: Jože Prevec r. 1932, Miro Nelec, r. 1931, Franc Žnidaršič pa je bil starejši.

Slovarček:

 • gvant: praznična moška obleka

Viri:

 • Joži Novak, oktober 2017, ustno
 • Joži Novak, november 2017, rokopis

Kraj: najverjetneje nekje v Loški dolini, mogoče v Iga vasi
Datum fotografije: okoli 1950 ali pozneje
Datum zvočnega posnetka: 12. 7. 2017, posnel Miloš Toni
Avtor: ni znan
Zbirka: Joži Novak
Skenirano: 13. 7. 2017
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  11. 11. 2017 09:35

  Jaz se ne spomnim da so fantje imeli pušeljčke na veselicah ampak so ga dobili ko so šli na vestirengo, ali ne? Saj še pesem tako pove… mu je dekle pripelo…

 2. 30. 12. 2017 08:23

  No, treba bo nabaviti rešpetin: zdelo se mi je, da imajo fantje na prsih šopke – a če natančneje pogledam, je videti kot da imajo na prsih pripet vsak en grozd. To pa nakazuje, da so bili res le veselično razpoloženi,kar tako, ker jim je bila koža prav…Se opravičujem za površnost.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: