Skip to content

1953 Sv. Vid – Birma

3. 01. 2018
tags:

Spomin na sveto birmo iz leta 1953. Na sliki sta birmanka in njena botra, oziroma nečakinja s svojo teto. Glede na naravo v ozadju meni to sploh ne deluje kot birmanska slika. Pa vendarle je!

Slikali sta se kar na cesti, ki je peljala mimo Zimovega kozolca pri Svetem Vidu. Marija se spominja, da se je fotograf kar naenkrat pojavil pred njima. Botra je prijela birmanko čez rame in samo trenutek za tem, sta že bili v škatlici. Kako so potem dobili slike, se žal ne spominja. Ve le to, da je bilo ob posebnih dogodkih pred cerkvijo vedno po več fotografov. Od kod vse so prišli, ne ve. So pa slikali vse, ki so hoteli. To so izkoristile tudi družine za izdelavo družinskih slik, saj drugih možnosti skoraj niso poznali.

Leta 1953 je bila Marija že poročena v Dolenji vasi, zato je dan pred birmo šla v Osredek s kolesom. S seboj je peljala domače piškote, potico in meso za nedeljsko južno. Birmanki je poleg bele birmanske obleke in venčka za v lase, podarila še eno zak’mašno obleko in seveda šolne in taško. Marijina obleka je bila sive barve, lepega kroja in z zanimivim ramenskim delom. K birmi in nazaj so šle seveda peš, po 5 km v vsako stran. Tako so opravile še za zdravje koristno delo.

Devetletna nasmejana birmanka Vidka Hiti in njena teta, birmanska botra Marija Obreza.

Med teto in nečakinjo je bila posebna vez. Ko je Marija izvedela za nosečnost svoje sestre, je, kot pove sama, jokala kot dež. V tistih časih je bil nezakonski otrok pač sramota. Ko pa je na svet prijokala deklica, so jo vsi imeli neizmerno radi in so jo ljubkovalno klicali Vidka. Življenje se je z Marijo grdo poigralo, saj sama ni imela svojih otrok.

Slovarček:

  • južna: kosilo
  • za’kmašna: boljša, nedeljska obleka
  • šolni: čevlji
  • taška: torbica

Viri:

  • Marija Obreza

Kraj: Sveti Vid
Datum: 1953
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 7. 12. 2017
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. anaivani permalink
    3. 01. 2018 10:14

    Kako čudovito izdelana obleka, neverjetno kakšne mojstrice so bile takrat šivilje.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: