Skip to content

1965 Cerknica – Pust

7. 04. 2018
tags:

160610281Pogreb pokojnega pusta je bil v Cerknici vedno na pepelnično sredo. Običajno je bil pogrebni sprevod zelo svečan. Začel se je v zgodnjih popoldanskih urah v hiši žalosti, ki je bila po navadi ena od cerkniških gostiln, največkrat Žajfenca, kjer je pust ležal na parah. Pogrebni sprevod je zavil od tu po ulicah in cestah Cerknice do gostilne na Peščenku in nazaj do mosta.

Maškare so bile med pogrebom zelo žalostne. Da so lažje premagale silno žalost, niso do glavnega mostu izbrale najkrajše poti, ampak se je med potjo pogrebni sprevod večkrat ustavil v gostilnah pri Zgoncu in pri Zabukovcu. Po tradiciji je pogreb krenil vedno preko mostu čez potok do gostilne pri Anci na Peščenku. V tej gostilni, ki je bila na poslednji Pustovi poti zadnja, je še marsikateri pogrebec poplaknil grlo, da je lažje prišel nazaj do mostu, kjer je bilo slovo od preminulega.

Fotografija prikazuje pogreb, ko se je vračal iz gostilne pri Anci na Peščenku proti zadnjemu dejanju tega žalostnega dogodka. Kot je videti na fotografiji, pogreb ni bil najbolj slavnosten. Verjetno je k temu pripomoglo vreme.

Pri pogrebu sta bila običajno dva duhovnika. Mnogokrat so štiri maškare nosile nebo oziroma baldahin, namesto monštrance, ki se nosi pod nebom, pa je godec raztezal harmoniko in ker ni znal igrati žalostink, je ubiral veselejše melodije. Tega leta vsega tega ni videti.

Na mostu so pustu prebrali sodbo in pust je bil vedno obsojen na smrt. To je po tradiciji zažig pusta na mostu, tako da njegovi posmrtni ostanki padejo v Cerkniščico in odplavajo po strugi naprej.

Od žalostnih pogrebnikov pa nisem prepoznal nobenega. Letnica v naslovu je približna.

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 10. 6. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: