Skip to content

1960 Rakek – Skedenj za maklanje

23. 05. 2018

Rakek je bil središče lesne trgovine na Notranjskem. Nov zagon je dobil po prvi svetovni vojni, ko je postal obmejna postaja, zato so na Rakeku zrasla številna skladišča lesa: Žagarja, Karla Kovača, Vita Casciniona, Kunstla, Alojza Gabrenja, Izidorja Jelinčiča in firme Arbor.

Kjer je danes soseska Pod Srnjakom, je imel lesno skladišče Karel Kovač, tam še danes stoji hiša, kjer so imeli uslužbenci pisarne. Po vojni so bile stavbe in skladišče nacionalizirane, SLP (splošno ljudsko premoženje), pa je dobila v upravljanje Gozdna uprava Cerknica, dokler ni bilo 1. januarja 1948 ustanovljeno Gozdno gospodarstvo Rakek (z gozdnimi upravami Snežnik, Cerknica in Ravnik), ki se je 1. januarja 1949 priključilo Gozdnemu gospodarstvu Postojna.

Stavba (skedenj dol 20-30 m) na fotografiji je bil zgrajen pred letom 1913, saj je že vrisan na katastrski karti iz tega leta. Na kamnitih zidanih stebrih je bilo postavljeno ostrešje, spodaj je bilo odprto, saj je objekt Karel Kovač uporabljal za skladiščenje in sušenje žaganega lesa (desk). Po drugi svetovni vojni so objekt zaplankali, saj so ga uporabljali za maklanje in skladiščenje bukovih polen za celulozo.

Pri prepoznavanju posnetka in s številnimi informacijami mi je priskočil na pomoč gozdarski tehnik Tone Udovič (Janezkov z Unca), ki je delal pri Gozdnem gospodarstvu Postojna na Gozdnem na obratu Cerknica od 1. aprila 1958 kot pomočnik šefa gozdnega obrata Likarja (Tone je leta 1954 končal srednjo gozdarsko šolo v Ljubljani, odslužil vojsko in od jeseni 1955 do prihoda v Cerknico delal na taksaciji).

Poleg skednja, kjer so maklali in skladiščili bukova polena za celulozo, je bila še lopa za skladiščenje oglja in dve baraki, ena za nekakšno pisarno za skladiščnika in manipulante, ki so prevzemali les, druga za delavce ob slabem vremenu. Spomni se še, da je bila ena od barak polna steklenic, saj so vozniki, da bi prišli prej na vrsto za prevzem lesa, skladiščnika podmazali s pijačo. Te je bilo na skladišču vedno v izobilju. Najprej je bil vodja skladišče Janez Razdrih, pozneje pa Jakob Puntar (Brinovcov) z Unca.

V šestdesetih letih se je skladišče lesa Gozdnega gospodarstva Postojna preselilo nad železnico, vodja skladišča pa je postal Ludvik Štrukelj. Na aerofotoposnetkih iz let 1966/67 je že vidna zasnova soseske Pod Srnjakom.

Po Tonetovih informacijah naj bi bil prvotni lastnik Windischgraetz, ki pa je po letu 1920 prodal lastnino, ki je prišla pod Jugoslavijo (tako je na Uncu prodal vse tri gozdarske hiše v Hribcah: Matevžu Krovcovemu, Pavčiču in Senčurju).

Viri:

  • Tone Udovič
  • Arhiv RS

Kraj: Rakek
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: 7. 10. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: