Skip to content

1968 Cerknica – Žajfnca

22. 05. 2018

Fotografija neznanega fotografa prikazuje pogled na Žajfarjevo hišo na levi strani fotografije in na Pogačnikov mlin in žago na desni strani.

Gostilna Ivana Martinčiča (Žajfarja) je na levi strani ceste, ki vodi v Begunje. Žajfnca se imenuje zato, ker je poleg gostilne stala manjša hiša, v kateri so izdelovali žajfo.

Tik za kostanji je žuborel potok Cerkniščica. Kasneje so potok preusmerili, se pa vidi nasipni material, s katerim so zasipali strugo. Na tem mestu, kjer je nekoč žuborel potok, stoji zdaj nov gasilni dom.

Lepo vidni so stari kostanji, ki ne rastejo več. Podrli so jih 10. 12. 2005. Če se prav spomnim, jih je bilo deset.

Pri gostilni je bilo tudi avtobusno postajališče. Že dolgo nisem videl, da bi se pri Žajfnci ustavil kak avtobus.

Tu vidimo poslopje Pogačnikovega mlina, ob njem na desni strani tega segmenta pa je stala žaga venecijanka. Mlin je bil zidan, le ogrodje in ostrešje je bilo leseno, tako da je stavba kljubovala tudi vodam, ki so večkrat poplavile visoko v mlinu.

Mlin je bil del stanovanjskega poslopja, vstop vanj je bil iz veže, ena vrata pa so držala še na jez. Stal je tik ob potoku, skoraj nasproti Žajfnce. Žaga je bila lesena.

Zadaj za mlinom je bil zgrajen jez, ki je zadrževal vodo, da jo je bilo dovolj za mlin in žago.

Slovarček:

 • žajfa: milo

Kraj: Cerknica
Datum: 1968
Avtor: neznan
Zbirka: Viktor Kern
Skenirano: 20. 4. 2017
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Breda permalink
  22. 05. 2018 14:09

  Bilo je kakšno leto pred nastankom te fotografije. Z Blok smo prišli na obisk k žlahti na Kamno gorico. Z bratranci in še nekaterimi cerkniškimi otroci smo se igrali prav okoli teh lesenih barak, ki so na sliki pred Pogačnikovim mlinom.Meni je na eni spolzki deski spodrsnilo. Padla sem in raztrgala lepe bele žabe, ki sem jih imela samo za ob nedeljah. No, mama vsaj ni bila preveč huda: ” Še sreča, da nisi padla v vodo.” je rekla.
  Zanimivo, kaj mi je ostalo v spominu več kot 50 let. 🙂

Trackbacks

 1. 1974 Cerknica – Konjska vprega sredi ceste | Stare slike
 2. 1960 Cerknica — Pustarji pred Žajfnco | Stare slike
 3. 1955 Cerknica – Cibkov klanec | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: