Skip to content

1941 Cerknica – Slavko na kolesu

7. 06. 2018

Fotografija neznanega fotografa je nastala 13. julija 1941. Prikazuje Slavkota Hrena iz Cerknice, ki se vozi s kolesom. Slavko je bil takrat star štiri leta in pol.

Kljub temu da je bil to čas druge svetovne vojne, je vesel in nasmejan, saj zna voziti kolo že pri dobrih štirih letih starosti. Seveda sedeža ni dosegel, zato stoji na pedalih.

Otroci so se vedno radi vozili s kolesi. Ker so bila mala kolesa redkost, so se vozili z običajnimi ženskimi kolesi, če pa še teh ni bilo pri hiši, so se vozili pod štango z moškimi kolesi. Pod štango so se vozili toliko časa, da so dovolj zrastli in bicikel normalno zajahali.

Slavko je verjetno klanec v Veliko gaso zdelal na kolesu. Pri lipci na placu je obrnil in se pognal po isti poti navzdol proti domu.

Vedno se je bilo luštno peljati po klancih navzdol. Nikdar ne bom pozabil, ko sva se z očetom peljala s kolesoma na Bloke. V Grahovem sva zavila proti Radleku in potem dolgo pešačila, od Radleka proti Velikim Blokam pa je šlo kot blisk.

Če je bila veriga (galova veriga) premalo napeta, se je dostikrat snela z verižnice. Verižnica je kolo po katerem teče veriga.

Če smo se vozili z desno nogo pod štango, nas je veriga, če je bila naoljena, pomazala po hlačah, če smo bili v kratkih hlačah, pa po koži.

Kdor je vozil bicikel v dolgih hlačah, je imel desno hlačnico spodaj speto s klipsno, da ni prišla hlačnica med verigo in verižnico. S tako spetimi hlačnicami so moški hlačali po opravkih. Ko je nekoč prišel Janez Jalen na obisk k očetu v trgovino, mu je klipsna padla pred Žumrovo hišo skozi rešetko odtočnega kanala meteorne vode. Meni je potem nekako uspelo, da sem jo z dratom ujel in izvlekel ven.

Kadar pa sta se na biciklu vozila dva, je bilo za tistega, ki ni poganjal najbolj boleče, če je med vožnjo vtaknil nogo med šprikle.

Najbrž je Slavkotov oče Alojz napisal te podatke na zadnjo stran fotografije. Imel je res lepo pisavo.

Slovarček:

  • štanga: prečni drog pri kolesu
  • klipsna: zaponka, ščipalka
  • drat: žica
  • šprikle: špice, ki držijo obroč kolesa; napere
  • Slavkota, Slavkotov: pogovorna oblika sklanjanja, značilna za krajevno govorico; sicer Slavka, Slavkov

Kraj: Cerknica
Datum: 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 14. 8. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: