Preskoči na vsebino

1934 Rakek – Tekma v prid fonda kralja Aleksandra

8. 06. 2018

Po smrti kralja Aleksandra I. Zedinitelja so potekale vse mogoče aktivnosti z namenom, da bi ljudje pokazali, kako radi so ga imeli in kako jim je hudo za njim, ker je toliko dobrega storil za narode in državo samo. Za Titom take evforije ni bilo.

Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, gledališča, učiteljska združenja, Sokoli in še mnoga društva so ustanavljali fonde kralja Aleksandra, v katerih so zbirali sredstva za pomoč tistim, ki so je bili potrebni. Denar so nabirali s prostovoljnimi prispevki. Najbolj mi je bil všeč način zbiranja donacij Sokolskega socialnega fonda Aleksandra I. Na kraljev rojstni dan, 16. decembra, jim je bil zapovedan post, prihranek pri hrani pa so darovali v kraljevi fond s tem, da je bil znesek omejen navzdol na 3 dinarje, za otroke na en dinar.

Jugoslovanska nogometna zveza je 24. oktobra 1934 na svoji seji sprejela obvestilo »Službeno št. 45«, Ljubljanska nogometna podzveza pa ga je posredovanja svojim članicam. Obvestilo pravi:

V zvezi z nalogom glede zaobljube in tekem za Fond kralja Aleksandra I. Zedinitelja se javlja vsem podsavezom (podzvezam):

Na tekmah dne 28. oktobra 1934
1. se lastnikom igrišč ne bo plačal odstotek za igrišče,
2. se sodnikom ne bo plačal honorar,
3. se bodo priznali samo najnujnejši stroški za organizacijo tekme, kot: čaji in limone za igrače, plačani biljeterji, redarstvo in slično,
4. morejo igrati vsi igrači, čitani za dotični klub, torej tudi kaznovani igralci in igralci, ki si še niso pridobili pravice nastopa,
5. imata za izvršitev zaobljube pravico do svobodnega vstopa na igrišče poleg verificiranih igralcev samo dva klubska funkcionarja, in sicer: predsednik in tajnik.

Za JNS: Pavlićević l. r., tajnik
LPN objavlja gornjo službeno objavo s pozivom na klube, da se po njej ravnajo. Stanko, tajnik I

Na podlagi tega obvestila je tajnik Športnega kluba Javornik na Rakeku Aleks Domicelj 25. oktobra 1934 poslal vsem funkcionarjem in aktivnim članom kluba obvestilo, ki ga vidimo na sliki, z ugotovitvijo, da bodo vremenske razmere dopuščale izvedbo tekme in bodo zaradi tega športniki podali zaobljubo v nedeljo, 28. oktobra 1934, v klubskem prostoru pri Ševarju. Udeležba je bila obvezna za vse funkcionarje, aktivne nogometaše, smučarje in šahiste, glasila pa se je:

Mi, športniki Jugoslavije obvezujemo se s svojo častno besedo, da bomo vedno čuvali oporoko našega blagopokojnega kralja in pokrovitelja in bomo imeli vedno pred očmi interese domovine in narodnega edinstva. Do skrajnih svojih sil bomo čuvali Jugoslavijo ter bomo zvesti njegovemu veličanstvu kralju Petru II.

Slovarček:

  • fond: sklad

Viri:

  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (26.10.1934), letnik 15, številka 247. URN:NBN:SI:DOC-VRVJHWNG from https://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 26. oktober 1934
Avtor: Maks Domicelj
Zbirka: Franc Gornik
Skenirano: 12. 3. 2016
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar