Skip to content

1965 Rakov Škocjan – Pred hotelom

8. 07. 2018

Na sliki je Slavka pred hotelom v Rakovem Škocjanu kmalu po odprtju le tega. Spomnim se teh miz. Malo bolj levo je bilo plesišče. Za zabavo je igral ansambel Raki pa tudi mnogi drugi. Kasneje je bil tam striptiz bar pa tudi disco club. V Hotelu je bil tudi prvi juke box na Notranjskem. Bilo je pa še marsikaj drugega in prav srečo imamo, da gozd ne zna govoriti v jeziku, ki bi ga vsi razumeli …

Vsi iz moje zgodbe so že pokojni, a bom zaradi zaščite njih dobrega imena uporabila črke. Osebe na sliki v zgodbi ne nastopajo, da ne bo kakšne pomote.

Zgodilo se je na začetku hotelske ere. Nekega poznega večera konec tedna prifurja žena A k ženi B, ker je imela slednja avto in reče:
»Peve v Škocjan!«
»Po kaj?«
»K se tam kurbajo!«

Žena B ni bila prav vesela takega povabila, a ker je bil mož žene A vpliven, se je nerada odpravila in odpeljali sta se v Škocjan. Tam je žena B počakala v avtu, žena A pa je odfurjala v hotelske prostore in vpadla na seanso oziroma bolje rečeno pijanko, kjer kurbarije (še) ni bilo in tam na svoje veliko presenečenje našla tudi hčerko in brez presenečenja tudi moža, ki ga je, kakopak, tam pričakovala. Kaj je bilo od tu pa do doma, vir ne poroča, ker je sedel v avtu, se je pa še naslednjih 14 dni na ženi A videlo, kaj je bilo potem doma.

Slavka sedi na stolu, kakršnih se večina spominja: aluminijasto ogrodje, sedalo in naslonjalo pa plastično. Miza je bila iz enakega materiala.
Lepo je Slavka napisala podatke, samo tisti “Bungalov” mi je delal preglavice, ker ni nikjer drugje omenjen.

Slovarček:

 • prifurjati: privihrati, pridrveti

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Slavka Ivančič
Skenirano: 12. 1. 2012
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. francmazi permalink
  9. 07. 2018 08:22

  Zaskrbljenost žene A v zabavnem Ivankinem opisu dogodka ni bila povsem neutemeljena. Bili so to časi, ko še ni bilo televizije, komaj tu in tam kak avto, telefon ali radio. So pa ljudje najdevali veselje do življenja v drugih stvareh, zaradi katerih so tedaj prihajali tudi v Rakov Škocjan. Spomnil sem se šale iz onega časa.

  Po dolgem času se srečata stara prijatelja:
  “Živjo, stari, a kej kavsaš?”
  “Eh, veš, zadnje čase se bolj doma držim.”
  “No, no, pa doma, pa doma…”
  “Mejduš, kje se pa upam. Da me žena dobi!”

Dodajte komentar

%d bloggers like this: